Navigacija
Viber X logo

Delegacija Univerziteta na prijemu povodom 70. godišnjice NR Kine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci, predvođena prorektorom za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goranom Latinovićem, prisustvovala je 30. septembra 2019. godine u Sarajevu prijemu organizovanom povodom 70 godina od proglašenja Narodne Republike Kine.

Prijemu koji je u hotelu ,,Holidej’’ organizovao ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, pored prorektora Latinovića prisustvovali su i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka UNIBL doc. dr Predrag Ćeranić, doc. dr Velibor Lalić, direktor Konfucijevog instituta UNIBL Ljiljana Stević i prevodilac i predavač na Konfucijevom institutu Anja Mudrenović.

U kratkom razgovoru, prorektor Latinović i ambasador Ping izrazili su međusobno uvjerenje da će saradnja Univerziteta u Banjoj Luci i NR Kine ostati na visokom nivou i da će biti unaprijeđena na svim poljima. 

Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je tokom prijema da o dobrim odnosima dvije zemlje najbolje govori podatak da je u prvoj polovini ove godine više od 45.000 kineskih turista posjetilo BiH, što je više za 99 odsto nego u istom periodu prošle godine, čime je Kina zauzela trećem mjesto po dolascima stranih turista u BiH. Prema njegovim riječima, kulturna razmjena BiH i Kine postigla je zadovoljavajuće rezultate, izučavanje kineskog jezika je sve popularnije, više kulturnih delegacija došlo je u posjetu BiH, tako da građani imaju priliku da uživaju u kineskoj muzici, pjesmama, plesu, slikanju i filmovima.

Ovom prijemu su prisustvovale brojne političke zvanice, predstavnici diplomatskog kora, kao i zvanice iz privrednog, kulturnog i političkog života.

Podsjetimo, vođa kineske revolucije Mao Cedung proglasio je 1. oktobra 1949. godine Narodnu Republiku Kinu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9335/prijem_sarajevo_gl_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9335/prijem_sarajevo.jpg