Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Univerziteta na „Evropskoj noći istraživača”

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici organizacionih jedinica Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), učestvovaće u programu manifestacije „Evropska noć istraživača”, koja će se održati 27. septembra 2019. godine u Banjoj Luci.

Dio aktivnosti pod nazivom Science Talks, biće održan 28. septembra 2019. godine.

Kako je najavljeno sa Univerziteta u Banjoj Luci učestvuju predstavnici Prirodno -matematičkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Filološkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta i Konfucijevog instituta.

„Evropska noć istraživača” koja se po osmi put organizuje u Bosni i Hercegovini, najveća je i najzabavnija manifestacija koja promoviše nauku i istraživački rad u Evropi. Ove godine planirano je da se održi u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Konjicu, Brčkom i Trebinju. Manifestacija će u Banjoj Luci biti održana na nekoliko lokacija, i to u Domu omladine, Muzeju Republike Srpske, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Dječijem pozorištu Republike Srpske, ,,Robokidsu’’, kao i u prostorijama Tehničke škole.

Ovo je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

Cilj „Evropske noć istraživača” od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju ,,Noći istraživača” podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9325/noc-istrazivaca.jpg