Navigacija
Viber X logo

Obilježeno deset godina Instituta za genetičke resurse

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 27. septembra 2019. godine, obilježeno je deset godina postojanja i rada Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banoj Luci prof. dr Luka Kecman, istakao je da je Institut dao značajan doprinos da Univerzitetski grad postane zakonom zaštićeno područje.

,,Njegovo djelovanje u naučno-istraživačkom radu se višestruko potvrdilo i to u okviru brojnih međunarodnih i regionalnih projekata. Zahvaljujući radu Instituta, naši rezultati zabilježeni su u datotekama u cijelom svijetu’’, rekao je prorektor Kecman.

Direktor Instituta prof. dr Gordana Đurić, naglašava da  Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banoj Luci ima stabilan program očuvanja genetičkih resursa, a rezultatima u desetogodišnjem radu opravdao je svoje postojanje. Đurićeva je prije početka akademije povodom obilježavanja 10 godina postojanja i rada Instituta, istakla da je ponosna na značajan doprinos ove naučne institucije razvoju genetičkih resursa i zaštiti prirodnih resursa Republike Srpske.

,,Pitanje genetičkih resursa je na prvom mjestu pitanje nauke i istraživačkog rada, te nam je zadovoljstvo što imamo podršku Univerziteta, ali i republičkih institucija’’, rekla je Đurićeva.

Ona je navela da Institut, osim programa biljnih, sada radi i na očuvanju životinjskih, šumskih, te vodenih resursa.

,,Započeli smo i aktivnosti na očuvanju polinatora, kao što su divlje pčele, te mikroorganizama zemljišta, što je danas veoma važna tema u ovoj oblasti’’, navela je Đurićeva.

Đurićeva je istakla i značajan doprinos da Univerziteski grad u kampusu Univerziteta u Banjoj Luci postane zaštićeno područje kojim upravlja Institut, a u okviru njega je izgrađena i botanička bašta. Prema njenim riječima, Institut čuva autohtone sorte, te posjeduje sjemensku kolekciju biljaka koje se razmnožavaju sjemenom, kao i poljsku kolekciju za vrste koje se razmnožavaju vegetativnim putem.

,,Imamo između 500 i 600 autohtonih vrsta voćaka, te 35 sorti vinove loze, dok u sjemenoj kolekciji imamo sakupljene žitarice, krmno bilje, industrijske biljke, te ljekovito bilje i povrće koje se razmnožava putem sjemena’’, rekla je Đurićeva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Dragan Knežević istakao je značaj ovog Instituta, jer posjeduje banku gena autohtonih sorti sa ovog područja.

,,Bez ove banke, ne bismo ih uspjeli sačuvati i došlo bi do gubljenja brojnih izuzetno značajnih starih sorti karakterističnih za ovo područje’’, rekao je Knežević.

Knežević je dodao da je Institut značajan jer ima dobre genske osnove za stvaranje novih sorti u budućnosti.

Inače, na svečanoj akademiji dodjeljene su povelje institucijama i pojedinicima koji su doprinjele razvoju ove ustanove, a najviše priznanje dodjeljeno je i Univerzitetu u Banjoj Luci.

Istog dana, a u sklopu obilježavanja jubileja,  održana je i cjelodnevna prodajna izložba tradicionalnih proizvoda  pod nazivom ,,Osjeti čar domaće hrane, pića i zanata’’. Izložba koja je održana u Aleji platana parka zaštićenog područja Univerzitetski grad, okupila je 13 izlagača koji su predstavili svoju ponudu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5292.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5173.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5236.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5335.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5319.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5417_-_Copy.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5492.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5363.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5393.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5497.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5409.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5541.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9333/_CUK5515.JPG