Navigacija
Viber X logo

Studenti obavili praksu u Institutu ,,Josif Pančić“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti četvrte godine studijskog programa Farmacija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, obavili su trodnevnu praksu na Institutu za ljekovito bilje ,,Josif Pančić“ u Beogradu, a zatim su obišli botaničku baštu u okviru Poljoprivredne škole u Valjevu i imali školu farmakognozije na Divčibarama (branje i sakupljanje ljekovitog bilja na terenu).

Praksa je obavljena u periodu od 17.  do 19. juna 2019. godine, a u okviru projekta Predstavništva Republike Srpske u Srbiji ,,Stručna praksa i usavršavanje studenata“.

Studente i delegaciju Medicinskog fakulteta, koju su predvodili  doc. dr  Irena Kasagić-Vujanović, doc. dr Žarko Gagić i viši asistent Biljana Gatarić, primio je pomoćnik direktora Instituta ,,Josif Pančić“  za sektor nauke prof. dr Nebojša Menković.

Prijemu 16 banjalučkih studenata prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je rekao da je ova studentska praksa rezultat sporazuma o saradnji koji je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci potpisao sa Institutom ,,Josif Pančić“.

On je podsjetio da Predstavništvo svake godine organizuje dolazak studenata sa Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevo u Beograd na praksu u okviru programa jačanja institucionalne saradnje u obrazovanju i povezivanja obrazovnog sistema Republike Srpske sa ustanovama, institucijama i privrednim subjektima u Srbiji.

Rukovodilac studijskog programa Farmacija na Medicinskom fakultetu doc. dr Irena Kasagić - Vujanović istakla je da je ova praksa od velikog značaja za studente farmacije, jer su osim teorijskog znanja,  stekli i stručnu edukaciju. 

Ona je navela da je ova posjeta bitna i za naučno-istraživačku saradnju, kao i za postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, te dodala da se širi naučno-istraživački rad sa Institutom ,,Josif Pančić“. 

Menković je rekao da Institut ,,Josif Pančić“ sarađuje sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci na izradi preparata od divljeg nara koji djeluje na metabolički sindrom, odnosno na hipertenziju, dijabetes, povećane masnoće u krvi i antikancerogen je.

,,Farmakološka analiza radi se u Banjoj Luci i to ide dobro, prvi rezultati su ohrabrujući. Nadamo se da ćemo već krajem godine imati konkretne rezultate. Neće biti u pitanju samo kapsula, nego cijela paleta novih proizvoda na bazi kore divljeg nara, porijeklom iz Berkovića i Crne Gore. Ta istraživanja su dugotrajna“, dodao je Menković.

Naši studenti su imali priliku da  vide kompletan proces istraživanja od početne faze razvoja fitopreparata, kao i analitičke instrumente, koji se koriste u tom procesu, a u Pančevu su vidjeli farmaceutske pogone u kojima se rade preparati - čajevi, tinkture, ekstrakti, kapsule, tablete, gelovi i masti. 

Studenti su obišli Botaničku baštu u Valjevu, a organizovana i ekskurzija na planini Maljen. 

Nakon upoznavanja o djelatnosti Instituta, organizovan  je obilazak proizvodnog pogona u Pančevu i upoznavanje sa kompletnim procesom proizvodnje i kontrole kvaliteta sirovina i proizvoda od ljekovitog bilja.

Edukacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u Institutu ,,Josif Pančić“ rezultat je sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji koji su, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, dvije instucije potpisale 16. juna 2017. godine u Beogradu.

Institut ,,Josif Pančić“ postoji 70 godina, a njegov osnivač je akademik Jovan Tucakov. 

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2011. godine, u saradnji sa javnim univerzitetima u Republici Srpskoj i instucijama, kompanijama i medijskim kućama u Srbiji realizuje projekat ,,Stručna praksa i usavršavanje studenata“, a studenti farmacije su osma grupa studenata iz Republike Srpske koja je obavila praksu u okviru ovog projekta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_farmacije_na_praksi_1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa5.jpg