Navigacija
Viber X logo

Uspješna realizacija projekta: Zasađene sadnice hrasta lužnjaka

Opšte

Zahvaljujući intenzivnoj saradnji projektnog tima sa Šumarskog fakuleta Univerziteta u Banjoj Luci i JP ''Šume Republike Srpske'' a.d. Sokolac, projekat ''Testiranje brzorastućih klonova topole za proizvodnju biomase'' i ''Testiranje najkvalitetnijih provenijencija hrasta lužnjaka u cilju reintrodukcije vrste'' uspješno se privodi kraju u svojoj prvoj fazi.

Prethodnih dana zasađene su sadnice hrasta lužnjaka na području ŠU ‘‘Podgradci“ u okviru ŠG ‘‘Gradiška“.

Projekat je počeo volonterski na Katedri za šumarsku genetiku i osnivanje šuma kroz nabavku sjemena iz četiri domaće populacije (Prijedor, Srbac, Karanovac i Podgradci) i četiri hrvatske populacije (Nova Gradiška, Našice, Koprivnica i Sisak). Sjeme iz hrvatskih populacija je prikupljeno zahvaljujući odličnoj saradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog.

U testovima topola izvršena su posljednja mjerenja u prvoj fazi te su određeni klonovi pokazali obećavajuće rezultate u proizvodnji biomase već u prvoj godini. Klonovi brzorastućih topola predstavljaju trenutno najbolje evropske klonove koji su dobijeni zahvaljujući dobroj saradnji sa kompaniom ''Biopoplar s.r.l.'' iz Torina, koja je vodeća u oblasti stvaranja klonova za proizvodnju biomase.

Treba napomenuti da su ovo prvi ogledi ove vrste na području Republike Srpske te da predstavljaju jedan od pionirskih koraka ka testiranju topola i reintrodukciji lužnjaka na našim područjima, a u projektovanje i osnivanje ogleda, pored nastavnika i saradnika, uključeni su i studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

''Zahvalnost upućujemo JP ''Šume Republike Srpske'' a.d. Sokolac koje je prepoznalo važnost projekta te finansiralo materijalne troškove, kolegama ''Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju'' Doboj za proizvodnju sadnica, kolegama ŠU ''Podgradci'' za odličnu pripremu terena, te kolegama Šumarskog fakulteta i studentima koji su radili na terenu'', kazali su na Šumarskom fakultetu i naglasili da tim ovog fakulteta čine dr Milan Mataruga, redovni  profesor, i dr Vanja Daničić, dr Branislav Cvjetković, viši asistenti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8793/03_Mjerenje_hrasta_lu%C5%BEnjaka_1._godina.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8793/02_Topole_nakon_godinu_dana.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8793/05_Osnivanje_ogleda_hrasta_lu%C5%BEnjaka.jpg