Navigacija
Viber X logo

Predstavljena kineska kultura u Centru za podršku djeci i porodici „Gnijezdo“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Konfucijevog instituta Unvierziteta u Banjoj Luci su 16. aprila 2019. godine posjetili Centar za podršku djeci i porodici „Gnijezdo“ u Karanovcu, gdje su za djecu ovog centra organizovali radionicu kineskog rezanja papira i održali čas kung fua, kao dio kulturoloških aktivnosti koje praktikuju njihovi vršnjaci u NR Kini.

Djeca su sa oduševljenjem slušala o značaju vještine rezanja papira u kineskoj kulturi, vrste umjetnosti stare preko 1 500 godina koja predstavlja kulturološke vrijednosti kineskog naroda i koja se iz Kine proširila na cijeli svijet i danas je veoma popularna, i sami se oprobali u rezanju i pravljenju dekoracija od papira.  

Na kraju radionice su ih predstavnici Konfucijevog instituta uveli i u svijet kung fua, u čemu su posebno uživali.

Sanja Stanivuković, predstavnica IN fondacije za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, koji će jednom sedmično posjećivati djecu iz Centra i učiti ih kineskom jeziku i kineskoj kulturi te najavila učešće Instituta i u manifestaciji „Igrosvijet“ u maju ove godine, koja je prošle godine okupila preko 230 djece i privukla dosta pažnje u javnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8850/%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B1%D0%BB-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8850/%D0%BA%D0%B8%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B1%D0%BB.jpg