Navigacija
Viber X logo

Dvije godine Fakulteta bezbjednosnih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prepuonom amfiteatru Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, 06. marta 2019. godine obilježena je druga godišnjica rada ove visokoškolske ustanove.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci,  rekao je da Univerzitet podržava razvoj Fakulteta bezbjednosnih nauka kao svog najmlađeg člana.

Rektor kaže da je zainteresovanost studenata za studijske programe koji se izvode na ovom fakultetu velika, a kako kaže u prethodne dvije godine planirane upisne kvote su bile ostvarene u prvom upisnom roku.

On kaže i da je tokom tokom proteklog perioda rektorski tim, bio na raspolaganju dekanu i rukovodstvu fakulteta kako bi sve aktivnosti bile uspješno realizovane.

''Fakultet je u protekllom periodu pažljivo birao kadrove koji su uključeni u nastavni proces. U edukaciji su uključeni nastavnici i saradnici koji su bili nosioci nastavnih aktivnosti na Visokoj školi unutrašnjih poslova, ali i nastavnici koji su stekli adekvatna naučna i stručna znanja u oblasti bezbjednosti i srodnim disciplinama'', kaže rektor  Gajanin i navodi da su ispred svih nas u narednom periodu brojne aktivnosti.

Gajanin je zahvalio MUP-u i predsjedniku Republike Srpske za maksimalnu podršku u razvoju i funkcionisanju Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske izjavila je da Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci,  doprinosi stabilnosti društva jer školuje kadar koji će moći da prepozna prijetnje i uhvati se sa njima u koštac.

“Posebno mi je zadovoljstvo što sam kao predsjednik Vlade mogla da utičem na transformaciju Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka i njegovo integrisanje u Univerzitet”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja studenata za studiranje na tom fakultetu i svime što ova visokoškolska ustanova radi da bi Srpska imala svoj kadar i mogla da odgovori na bezbjednosne izazove koji su danas mnogo drugačiji nego ranije.

“Iako smo mala zajednica, to ne znači da možemo da budemo izolovani. Kao što nismo izolovani od tih prijetnji, ne možemo da budemo izolovani ni kada je riječ o aktivnostima koje treba da preduzmemo da bismo prepoznali i spriječili potencijalne prijetnje po Srpsku, njene građane i imovinu i naravno ono što danas predstavlja globalni problem, a to je terorizam”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Obraćajući se na svečanosti u amfiteatru Fakulteta bezbjednosnih nauka, predsjednica Republike je istakla da je veoma značajno da Srpska ima jake institucije i dobar kadar koji će u njima raditi.

Predsjednica Republike Srpske je poručila studentima da se od njih, kao budućeg kadra, očekuje da vode računa o Republici Srpskoj i bezbjednosti njenih građana.

“Oslonac našeg razvoja leži na onome što će učiniti kadar koji proizvede ovaj fakultet. Sve što osnivamo i što je u funkciji razvoja Srpske i generacija koje će doći uvijek su velike stvari i veliki koraci”, kazala je predsjednica Srpske i istakla da pojedinci daju snagu cijelom društvu i da se treba razvijati da bi se odgovorilo na predstojeće izazove.

Posao za sve koji završe Fakultet bezbjednosnih nauka 

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske istakao je da je ya  Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma važan kadar koji školuje Fakultet bezbjednosnih nauka i da svi koji završe ovaj fakultet imaju zagarantovan posao.

"Kadar koji izlazi sa Fakulteta bezbjednosnih nauka je visokoobrazovan i veoma kvalitetan. Odmah ih uključujemo u Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz volonterski rad da bi mogli da polažu stručne ispite i nakon toga zasnivaju radni odnos, odnosno imaju zagarantovan posao", rekao je Lukač.

Doc. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, navodi da je zadatk nastavnika ovog fakulteta je da pripremi generacije koje će moći da odole iskušenjima koja su pred Republikom Srpskom, a studenti su kako kaže opredijeljeni da ostanu ovdje i čuvaju Republiku.

On je na obilježavanju dvije godine rada Fakulteta bezbjednosnih nauka istakao da se nijedan student nije upisao na ovaj fakultet da bi stekao diplomu s kojom bi otišao u tuđinu i tamo gradio budućnost.

"Fakultet pruža mnogo više mogućnosti studentima za dalje usavršavanje i obrazovanje.Osim toga, diploma diplomiranog pravnika bezbjednosti i kriminalistike pruža mnogo više mogućnosti nego što je ranije bio slučaj", rekao je Ćeranić.

On je zahvalio Željki Cvijanović, predsjednci Republike Srpske, jer je zahvaljujući njoj Vlada, na čijem je čelu bila, donijela odluku o osnivanju Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Ćeranić je rekao da su veliku podršku imali i od Dragana Lukača ministra unutrašnjih poslova RS i Univerziteta u Banjoj Luci i rektora Radoslava Gajanina koji je omogućio razvoj Fakulteta.

"Dvije godine u nauci i naučnom razvoju su kratak period, ali je za nas koji smo krenuli sa četiri nastavnika i tri radnika u administraciji to bio veliki izazov. Uložili smo dosta truda tokom ove dvije godine. Ali, kad se osvrnemo, vidimo da imamo razloga da budemo zadovoljni onim što je urađeno", ocijenio je Ćaranić.

Dobra organizacija

Duško Baškalo, predsjednik Studentske organizacije Fakulteta bezbjednosnih nauka istakao je da je Fakultet izuzetno dobro organizovan.

"Većina studenata je upisala ovaj fakultet, prije svega, zbog toga što žele da ostanu u našoj zemlji i da brane interese našeg naroda i Srpske. Za ovaj fakultet vlada veliko interesovanje studenata i veliki broj njih su odlični ili vrlo dobri studenti. Uslovi za studiranja su izuzetni, dobro je organizovana nastava, profesori su pristupačni i imamo veoma dobru saradnju sa upravom Fakulteta i svim profesorima", istakao je Baškalo.

Zahvalnice 

Tokom ceremonije obilježavanja druge godišnjice, uručena su zahvalnice zaslužnim pojednincima i instucijama koji su dali doprinos u razvoju ove visokoškolske ustanove. Među njima su: Željka Cvijanović, predsjednica  RS, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Luka Kecman, prorektor za materijalne i kadrovske resurse. Zahvalnicu su dobili i Ljiljana Stević, direktorica Konfucijevog insituta Univerziteta u Banjoj Luci i Duško Lazić, finansijski direktor Univerziteta i drugi.

Događaju su prisustvovali i Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, prof. dr Luka Kecman, prorektor za materijalne i kadrovske resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta, prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, ali i mnogi drugi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2984.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2942.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2944.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2946.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2948.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2954.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2961.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2963.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2974.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2988.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2990.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2996.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3002.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3011.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3013.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3015.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/20190306_Fakultet-bezbjednosti_-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2993.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2966.JPG