Navigacija
Viber X logo

CPTT učestvovao na naučnoj konferenciji u Beogradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci (CPTT), učestvovali su na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Ekonomija oporezivanja duvanskih proizvoda”, održanoj u Beogradu 11. 12. 2018. godine. 

Ispred CPPT na konferenciji koja je okupila oko 50 učesnika, rezultate su predstavili mr Borislav Vukojević i dr Dragan Gligorić.

Cilj konferencije bila je diseminacija rezultata istraživanja i dokumenata javnih politika u oblasti oporezivanja duvanskih proizvoda u region Centralne i Istočne Evrope kreatorima politika, predstavnicima međunarodnih organizacija, civilnog društva i istraživača.

Konferencija je bila podijeljena u dvije sesije. Tokom prve sesije prezentovani su rezultati  istraživanja realizovanih u okviru projekta “Accelerating Progress on Effective Tobacco Tax Policies in Low and Middle-Income Countries” finansiranog od strane Univerziteta Ilions iz Čikaga, inače ključnog partnera Blumberg inicijative za smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda.

U drugoj sesiji prezentovani su rezultati sličnih istraživanja i primjera dobre prakse u oblasti oporezivanja duvanskih proizvoda u drugim zemljama. 

Konferencija je bila jedinstvena prilika za diskusiju o korišćenju istraživanja u kreiranju javnih politika i analizi u kojoj mjeri se politike oporezivanja duvana zasnivaju na pouzdanim podacima i naučnim analizama. 

U toku diskusije istaknuto je da se u zemljama CIE naučni rezultati malo koriste u procesima kreiranja javnih politika. Glavni rezultati konferencije ukazuju na neophodnost daljeg istraživanja i jačanja istraživačkih kapaciteta za istraživanja u oblasti oporezivanja duvana u regionu CIE, što bi rezultiralo usvajanjem efikasnih politika u interesu društva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8316/dec12_tobacco2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8316/dec12_tobacco4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8316/dec12_tobacco9.jpg