Navigacija
Viber X logo

Uspjeh AGGF-a na 27. Međunarodnom salonu urbanizma

Opšte

Predstavnici Arhitektonsko – građevinsko- geodetskog fakulteta (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci, ostvarili su veliki uspjeh na 27. Međunarodnom salon urbanizma, održanom u Rumi.

AGGF je ostvario veliki uspjeh u oblasti profesionalnih i studentskih radova.

U oblasti profesionalnih djelatnosti, Fakultet se predstavio sa tri rada u kategorijama: konkursi, istraživanja, studije i projekti iz oblasti: zaštite prirode, zaštite predela, zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture. Fakultet se predstavio  i u kategoriji digitalne tehnike, dizajn i produkcija u urbanizmu i arhitekturi; medijska prezentacija urbanizma i arhitekture.

U kategoriji studentskih radova na Konkurs za učešće na Salonu je prijavljeno ukupno 80 radova od kojih je 26 došlo sa AGGF-a. Trideset radova je ušlo u uži izbor i predstavljeno je na izložbi Salona, od čega je 11 studentskih radova sa AGGF-a.

Žiri salona AGGF-u je dodijelio sledeće nagrade:

Prva nagrada ovom fakultetu je pripala u kategoriji Istraživanja, studije i projekti iz oblasti: zaštite prirode, zaštite predela, zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture

Ovo je projekat  Centara za održivost i integrativni dizajn Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Društvo za zaštitu prirodnog naslijeđa - Arbor Magna.

U ovom timu su Dr Ognjen Šukalo, dr Jugoslav Brujić (autori), Aleksandra-Anja Dragomirović, Srđana Borković, Slobodan Peulić, Nemanja Babić (koautori), Slavko Vasiljević (priprema prostorno-informacione osnove), a riječ je o Elaboratu o podizanju arboretuma u okviru park-šume Trapisti u Banja Luci.

Prva nagrada u kategoriji Studentskih radovi, pripala je studentima AGGF-a Milici Borić i Dajani Papaz, koje su radile pod mentorstvom  doc.dr Maline Čvoro i doc.dr Saše Čvoro.

Riječ je o projektu koji nosi naziv: „Novi stari duh xercegovačkog sela“, Idejno urbanističko-arhitektonski rješenje za uređenje Uvjeća, Hercegovačkog sela.

Treća nagrada u kategorija Digitalne tehnike, dizajn i produkcija u urbanizmu i arhitekturi; medijska prezentacija urbanizma i arhitekture, pripala je timu AGGF-a, koji čine dr  Maja Ilić, dr Tijana Vujičić i  Dragana Tepić. Riječ je o projektu koji nosi naziv: Makete zoning planova – otvoreni poligoni za ispitivanje razvojnih mogućnosti.

Treća nagrada, u studentskoj kateoriji pripala je i našem studentu Nemanji Babiću, a čiji su mentori: doc.dr Dijana Simonović, doc.dr Malina Čvoro, doc.dr Ognjen Šukalo, dr Igor Kuvač, saradnik u nastavi.

Babić se predstavio projektom Legat (jednog) predgrađa – aplikativnost IKT modela na urbanu regeneraciju.

Priznanje u kategoriji studentskih radova, dobila je i  Srđana Borković, mentori: doc.dr Nevena Novaković, viši asistent Anita Milaković i dr Isidora Karan, stručni saradnik.

Priznanje u ovoj kateogoriji pripalo je i studentima Jovani Janjić, Ivoni Knežević, Aljoši Đumiću, Milanu Tešanoviću,  pod mentorstvom: doc.dr Maline Čvoro i doc.dr Saše Čvoro.

Studenti su uradili projekat „Etno selo Uvjeća“, Idejno urbanističko-arhitektonski rješenje za uređenje Hercegovačkog sela Uvjeća.

Međunarodni salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija koju organizuje Udruženja urbanista Srbije, a na kojoj se predstavljaju najznačajnija aktuelna dešavanja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija. Ovogodišnji 27. Salon održava se u Rumi, a na njemu se izlaže 133 rada iz oblasti profesionalnih radova i 30 studentskih radova. Svečanom otvaranju izložbe Salona, koje je održano je 8. novembra 2018. godine, prisustvovao je i tim studenata i nastavnika AGGF-a.

Za više informacija pogledati:

Galerija

Nagrade

Izvod iz kataloga

Pismo urbanistima predsednik UUS

Izvještaj Žirija

KATALOG 27.Salona Urbanizma

Poziv za učešće na Salonu

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8207/aggf-unibl-27-sajam-urbanizma-ruma-2018-00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8207/aggf-unibl-27-sajam-urbanizma-ruma-2018-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8207/aggf-unibl-27-sajam-urbanizma-ruma-2018-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8207/aggf-unibl-27-sajam-urbanizma-ruma-2018-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8207/aggf-unibl-27-sajam-urbanizma-ruma-2018-04.jpg