Navigacija
Viber X logo

Počela naučno-stručna konferencija ''Studenti u susret nauci''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Naučno-stručna konferencija ''Studenti u susreti nauci'' (StES) svečano je otvorena 29. novembra 2018. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci, smatra da su studenti iz Republike Srpske rame uz rame sa studentima iz regiona i inostranstva, te da nekada i prednjače u odnosu na konkurenciju.

Kecman je kazao da je konferencija "Studenti u susret nauci", dobra prilika da se pokaže da li su studenti spremni da uđu u svijet nauke i istraživanja, kao i da odmjere snage sa kolegama iz regiona i inostranstva. 

"Očekujemo da se ponove dobri rezultati prethodnih godina", rekao je Kecman. 

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, smatra da je konferencija "Studenti u susret nauci" dobra inicijativa koja poprima i regionalni karakter, te se nada da će, u godinama koje dolaze, okupljati sve više studenata. 

"Medicinski fakultet učestvuje sa više od 30 radova ove godine i naši studenti su dodatna snaga ovoj konferenciji. Maksimalno ih ohrabrujemo da svoje radove publikuju u stručnim časopisima", istakao je dekan Škrbić. 

Aleksandar Vučković, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje konferencije "Studenti u susret nauci" rekao je da je cilj ove, 11. konferencije, da se, između ostalog, razgovara i o problemima koji se tiču šire društvene zajednice. 

"Objavićemo šest zbornika, biće predstavljena 82 rada, a imamo više od 100 učesnika u cijelom procesu", istakao je Vučković i dodao da su učesnici većinom sa prostora bivše Jugoslavije i iz Češke. 
Nikola Miljković, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, naveo je da prvi put učestvuje na ovoj konferenciji, za koju ima samo riječi hvale. 

Miljković je rekao da će predstaviti rad iz neurologije koji se odnosi na karakteristike migrene u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

"Moje istraživanje je pokazalo da je migrena znatno češća u Kosovskoj Mitrovici gdje je prisutna u 18,2 odsto slučajeva, u odnosu na Evropu gdje taj procenat iznosi 12, ali nismo našli tačan uzrok tome", pojasnio je Miljković koji je student šeste godine.

StES daje mogućnost mladim naučnicima 

Interdisciplinaran karakter konferencije daje mogućnost studentima svih ciklusa studija i različitih afiniteta da se istaknu i promovišu, te predstave svoja naučno – stručna dostignuća, ali i dobiju uvid u naučna dostignuća studenta drugih univerziteta.

StES konferencija daje izazovnu mogućnost mladim naučnicima i istraživačima da odmjere svoje snage u međunarodnim okvirima i pri tome da saznaju nešto novo iz naučne oblasti za koju se školuju.

Sažeci i radovi su klasifikovani u šest naučnih oblasti: prirodne nauke, inženjerstvo i tehnologija, medicinske i zdravstvene nauke, biotehničke-poljoprivredne nauke, društvene nauke i humanističke nauke.

U prethodnim godinama StES je okupio studente drugih univerziteta: SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Kine, Turske, Indije, Španije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Srbije i dr.

Organizator ove konferencije je Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci i Univerzitet u Banjoj Luci, a konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske. 

Skup se održava od 29. novembra do 1. decembra 2018. godine.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2135.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2111.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2114.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2118.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2123.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2128.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2130.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2134.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2136.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2138.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2139.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2138.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8255/IMG_2143.jpg