Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet obilježio jubilej

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademojom održanom 15. novembra 2018. godine u KC Banski dvor, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, obilježio je 40 godina uspješnog rada i razvoja.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je Medicinski fakultet je nosilac obrazovanja i razvoja u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj.

''Nosioci zdravstvenog sistema i obrazovanja u naučnoj oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka su upravo bivši studenti Medicinskih fakulteta u Banjoj Luci i Foči'', kazao je rektor Gajanin i naglasio da je učešće Medicinskog fakulteta u okviru Univerziteta u Banjoj Luci značajno u svim aktivnostima.

''Ako se analizira bilo koja kategorija, kao što su rješavanje prostora, kadrovi, oprema, broj studenata na svim ciklusima studija, međunarodna saradnja, naučna produktivnost, publicistička djelatnost, povezanost sa lokalnom zajednicom, pružanje usluga na tržištu, Medicinski fakultet prednjači u odnosu na druge članice Univerziteta'', kaže rektor i navodi da su aktivnosti koje je Medicinski fakultet proveo u protekloj godini do danas su brojne i gotovo zvuči nevjerovatno šta je sve realizovano za samo jednu godinu.

''Želim da sljedeću jubilarnu 45. godišnjicu obilježimo u kampusu Medicinskog fakulteta na lokaciji Paprikovac. Univerzitet će učiniti sve da se aktivnosti Medicinskog fakulteta za trajnim rješavanjem prostora ostvare'', kaže rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske istakao je da je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, ima najznačajniji doprinos ugledu ovog univerziteta, kao i sve pretpostavke za napredak jačanje.

"Ova ugledna ustanova ima sve pretpostavke za širenje i jačanje. Namjera nam je da na lokaciji Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske izgradimo prostorije Medicinskog fakulteta", rekao je  Dodik na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 40 godina rada Medicinskog fakulteta. 

On je čestitao značajan jubilej ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, naglasila je da je za RS od izuzetnog značaja što ima prestižan Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

"Svih ovih godina Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci uspio je da se nosi sa različitim izazovima, ali i da iznjedri kadar koji je danas cijenjen. Vlada Republike Srpske je donisila dobre propise koji se tiču zdravstvenog sistema, a i mnogo je urađeno na poboljšanju infrastrukture", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da se radilo i na kvalitetnom obrazovanju kadra, za šta je zaslužan Medicinski fakultet.

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci rekao je da ovaj fakultet prati savremene trendove u naučno-istraživačkoj nastavi.

"Rasli smo uz pomoć medicinskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije i zato smo neizmjerno zahvalni. Cilj nam je da nastavimo sa kvalitetnim radom, a za tako nešto imamo i dobre planove", kaže Škrbić.

Skupu se obratio i Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije i ministar prosvjete i kulture RS po ovlašćenju predsjednice Vlade RS.

‘’Danas imamo veliki broj medicinskih radnika svuda po svijetu, koji su se školovali upravo na ovom fakultetu. Vjerujem da će Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i u budućnosti ići u pravcu internacionalizacije, interdisciplinarnosti, inovativnosti i izvrsnosti i da će u tome, kao i ostali fakulteti univerziteta u Republici Srpskoj, imati podršku Vlade Republike Srpske'', istakao je Šeranić.

Rukovodstvu fakulteta ministar Šeranić je poželio da nastavi sa uspješnim radom i izrazio uvjerenje da će Medicinski fakultet u naučno-nastavnom i dijagnostičko-terapijskom uvijek dati svoj maksimum.

Dekan Škrbić je u ime fakulteta, uručio povelje i plakete onima koji su nesebično pomogli razvoj ove visokoškolske ustanove.

Među nagrađenim su predsjednik i predsjednica Vlade RS, bivši dekani Medicinskog fakulteta, partnerski medicinski fakulteti iz zemlje i regiona, studenti generacije, privrednici i drugi.

Svečanoj akademiji su prisustvovali predstavnici medicinskih fakulteta iz zemalja bivše Jugoslavije, ministri u Vladi RS,  kao i zvanice iz javnog i društvenog života.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8210/DSC_0114.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1878.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1876.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1888.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_20181115_125839.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_20181115_130632.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1899.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1906.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1863.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1857.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1894.jpg