Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 31. sjednice Senata Univerziteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 31. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, 29. novembra 2018. godine, razmatran je i podržan Prijedlog izmjena i dopuna Statuta.

Donesena je i Odluka o imenovanju prof. dr Dalibora Kesića za člana Senata Univerziteta u Banjoj Luci.

Usvojen je i Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta o usvajanju Elaborata o opravdanosti izmjena postojećeg studijskog programa Arhitektura koji se izvodi na prvom ciklusu studija.

Senat je razmotrio i dao podršku Prijedlogu odluke Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta o usvajanju Elaborata o opravdanosti izvođenja studijskog programa „Doktorske studije Pravo“ trećeg ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u
Banjoj Luci.

Senat je na prijedlog NNV istog fakulteta, razmotrio i dao salgasnost za Elaborat o opravdanosti izvođenja studijskog programa „Master studije Pravo“ drugog ciklusa studija na Pravnom fakultetu.

Podržan je i Prijedloga odluke Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci o izmjeni nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija Zdravstvene njege Medicinskog fakulteta UNIBL.

Članovi Senata su na 31. sjednici razmatrili i dalu podršku za prijedlog izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2018/2019. godini, a podržana je i o Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o
odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2018/2019. godini.

Na prijedlog NNV Prirodno-matematičkog fakulteta, na više katedri razrješeni su dosadašnji i imenovani novi šefovi katedri.

Najviši organ Univerziteta, dao je saglasnost i za Odluku o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja.

Bilo je i riječi o izborima u nastavnička i saradnička zvanja, pa je tako odlučeno da se podrži izbori u zvanja na sljedećim OJ UNIBL: Akademija umjetnosti, Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, Medicinski fakultet,
Prirodno-matematički fakultet, Poljoprivredni fakultet, Filološki fakulet i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Senat je dao podršku i za izvještaje komisija o urađenim doktorskim disertacijama kandidatima: Akademije umjetnosti, Arhitektonsko-građevnisko-geodetskog fakulteta i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Saglasnost na izvještaje komisije o ocjeni podobosnoti teme i kanadata za izradu doktorske disertacije dobili su kandidati Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta.

Senat je dao i punu podršku da se udžbenici profesora PMF, Šumarskog i Filozofskog fakulteta objave kao univerzitetska nastavna literatura.

Senat je jednoglasno podržao i Memorandum o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta „Ecole Normale Superieure de laghouat“ u Alžirskoj pokrajini Laguat. Takođe, Senat je saglasan i sa dopunama Sporazuma o saradnji D1909/8 od 03.09.2018. godine između Federalne državne autonomne obrazovne institucije visokog obrazovanja „Belgorodski državni nacionalni istraživački univerzitet“ (Rusija) i Univerzitet u Banjoj Luci (Republika Srpska).

Na 31. sjednici, na Prijedlog odluke NNV Šumaraskog fakulteta, produžen je rok za odbranu doktorske disertacije pod nazivom „Struktura i načini prirodnog obnavljanja šuma bukve i jele sa smrčom (Piceo-Abieti-Fagetum) na području zapadnog dijela
Republike Srpske“, kandidata mr Mirka Šebeza.

Podršku Senata, dobio je i Prijedlog odluke Poljoprivrednog fakulteta o konstituisanju nastavno-naučnog vijeća na ovom fakultetu.