Navigacija
Viber X logo

Studenti sa invaliditetom dobili novu opremu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak na kojem je predstavljena nova oprema, ali i novosti Univerzitetskog centra za podršku studentima sa posebnim potrebama, održan je 12. oktobra 2018. godine.

Tom prilikom je između ostalog predstavljena donirana oprema u okviru projekta ''Eramus+ Trans2Work'', a koja će po riječima Mire Makivić, koja rukovodi radom Centra, omogućiti tranziciju studenata sa invaliditetom od visokoškolskog obrazovanja do tržišta rada.

"Dobili smo lupu, Brajev redak, kompjutere, laptope, tablete... Šest naših studenata sa posebnim potrebama boravilo je na studentskoj razmjeni i stipendiranoj praksi u Srbiji i Crnoj Gori", kazala je Mira Makivić, rukovodilac Univerzitetskog centra za podršku studentima sa posebnim potrebama.

Ona je dodala da su u bazi podataka Centra registrovana 53 studenta sa posebnim potrebama, koji pohađaju Univerzitet u Banjaluci. 

"Ovaj centar im pruža različitu podršku, od korištenja prostora i opreme, do udžbenika i audio-knjiga koje pripremamo za studente i nastavno osoblje, pomoći prilikom upisa, olakšica kada je riječ o smještaju u studentski dom", rekla je Makivićeva i istakla da je u bazi Centra, registrovano 53 studenta sa posebnim potrebama, a koji su uspješni studenti Univerziteta u Banoj Luci.

Prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjoj Luci, istakao je da UNIBL podržava aktivnosti Centra. 

On je čestitao studentima koji su zahvaljujući svom angažmanu doveli Centar na visok nivo, što je uočljivo i po njegovoj opremljenosti. 

Prorektor Posavljak je rekao da je rezultat projekta "Eramus+" i zbornik radova "Inkluzija studenata sa invaliditetom", objavljen u izdanju Filozofskog fakulteta UNIBL i koji je predstavljen na ovom sastanku. 
Saša Grbić, stručni saradnik u Centru,  pozvao je studente iz ove kategorije da se upoznaju o mogućnostima i uslugama koje u Univerzitetskom gradu pruža ovaj Centar. 

Željko Barišić, student druge godine Tehnološkog fakulteta, rekao je da mu je na ličnom i profesionalnom planu pomogao boravak u Kragujevcu, a u okviru projekta razmjene studenata sa invaliditetom.

On je naglasio da je potrebno nastaviti sa podizanjem svijesti društva kada je riječ o studentima koji imaju zdravstvene poteškoće i problemima sa kojima se susreću.

Univerzitetski centar za pomoć studentima sa posebnim potrebama koji pod  ovim nazivom djeluje od 2017. godine, osnovan je 2006. godine od strane udruženja građana i u to vrijeme djelovao je pod nazivom Centar za pomoć studentima sa invaliditetom. Godine 2007. Centar postaje sastavni dio Univerziteta u Banjoj Luci i funkcioniše u sklopu Rektorata.

Od 2012. do 2017. godine,  Centar je djelovao pod nazivom Centar za podršku studentima sa invaliditetom.

Univerzitetski centar za pomoć studentima sa posebnim potrebama predstavlja koordinaciono tijelo na Univerzitetu čiji je zadatak da osigura da studenti sa posebnim potrebama/invaliditetom imaju jednak pristup svim univerzitetskim programima i aktivnostima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8108/centar_za_podrsku_studentima_sa_invaliditetom__6_.jpg