Navigacija
Viber X logo

Veliki značaj Konfucijevog instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, razgovarao je 24. septembra 2018. godine sa Ljiljanom Stević i Jing Cai, direktoricama Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, o dosadašnjim aktivnostima Instituta i planovima za naredni period.

Na sastanku u Kabinetu ministra, je istaknut značajan doprinos Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci promociji kineske tradicije i kulture u Republici Srpskoj. 

Takođe, ukazano je i na značaj Konfucijevog instituta sa ekonomskog aspekta, kroz podršku privrednoj saradnji, ali i međusobnu razmjenu kulture, tradicije i jezika.

Ministar Malešević je pohvalio dobru saradnju sa Ambasadom Kine u BiH i podsjetio da se kineski jezik izučava fakultativno u nekim osnovnim školama. 

On je iskazao podršku radu Konfucijevog instituta, za čiji rad je u budžetu planirano 200.000 maraka.

Direktorica Jing Cai rekla je da Konfucijev institut organizuje besplatne časove kineskog jezika i kulture za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studente, kao i sve one koji su zainteresovani za učenje kineskog jezika i upoznavanje tradicionalne kineske kulture.

Ona je navela da se časovi kineskog jezika organizuju od aprila ove godine a do sada je 170 polaznika završilo početni nivo kursa.

Direktorica Ljiljana Stević je tokom sastanka ministra Maleševića, upoznala sa mogućnošću uvođenja kineskog jezika kao drugog stranog jezika u Gimnaziji u Banjoj Luci, ali i sa saradnjom sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci na uvođenju kineskog jezika kao izbornog predmeta. 

Sastanku su pristustvovali i dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, Novica Mitrović, šef kabineta ministra, i Biljana Badnjar, stručni saradnik u Konfucijevom instututu Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8053/Malesevic_sa_direktorima_Konfucijevog_instituta_24.9.2018._297318367.jpg