Navigacija
Viber X logo

Predsjednik Narodne skupštine RS razgovarao sa rektorima javnih univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske,  razgovarao je 11. septembra 2018. godine, sa prof. dr Radoslavom Gajaninom i prof. dr Stevom Pašalićem, rektorima javnih univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu,o aktuelnim pitanjima organizacije, kadrovskog i materijalnog stanja na javnim univerzitetima.

Čubrilović i rektori, na sastanku u Banjoj Luci, saglasili su se da je neophodno unaprijediti kvalitet visokoškolskog obrazovanja, izvršiti racionalizaciju studijskih programa i odabira profila školovanja u skladu sa zahtjevima društva, privrede i potrebama razvoja Republike Srpske.

U vezi sa zahtjevima studenata, koji su upisali studije po starom programu, dogovoreno je da javni univerziteti, u najkraćem roku, daju jasne instrukcije fakultetima i studentima upisani prema ranijem Zakonu o univerzitetu, kako bi se omogućili fleksibilniji uslovi za njihov završetak započetih studija ili da im se omogući odgovarajuće prilagođavanje studiranju u skladu sa „bolonjskim procesom“.

U toku današnjeg sastanka, zaključeno je da je neophodno osnivanje instituta, centara i drugih oblika istraživačkog rada koji će biti usklađeni sa potrebama privrede i razvojem Republike Srpske, a koji će djelimično omogućiti i finansiranje visokog obrazovanja.

Čubrilović podržao je aktivnosti rektorata javnih univerziteta, a koje imaju za cilj smanjivanje broja gostujućih profesora i prijem asistenata iz reda najboljih studenata, odnosno studenata generacije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8009/%D1%87%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8.jpg