Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 28. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 28. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, održanoj 27. septembra 2018. godine usvojene su izmjene i dopune Statuta Univerziteta u Banjoj Luci.
Takođe, razmotren je i usvojen Poslovnika o radu Senata Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada Univerziteta.

Donesena je  Odluke o imenovanju članova Radne grupe za izradu Pravilnika o priznavanju kvalifikacija/isprava i ekvivalenciji, a članovi Senata, su razmotrili i usvojili izmjene i dopune Odluke o usvajanju Akademskog kalendara za školsku 2018/2019. godinu.

Na 28. Sjednici je razmatrano Mišljenja Ministarstva prosvjete i kulture RS o pravilnosti postupanja organa Univerziteta u Banjoj Luci prilikom formiranja Nastavno-naučnog vijeća, odnosno broja studenata u Nastavno-naučnom vijeću.

U radu ove sjednice prihvaćen je Prijedlog odluke Fakulteta bezbjednosnih o usvajanju izmjena i dopuna prijedloga plana upisa studenata u akademsku 2018/2019. godinu na prvi ciklusu studija, kao i Prijedloga odluke Ekonomskog fakulteta, o utvrđivanju prijedloga broja studenata za upis u prvu godinu novog studijskog programa drugog ciklusa studija Menadžment u turizmu u akademskoj 2018/2019. godini.

Razmotren je i godišnjni Izvještaj o radu Komiteta za etička pitanja UNIBL, te je donesena i Odluka o imenovanju člana ovog Kometieta iz reda studenata.
Senat je prihvatio prijedloga izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2017/2018. godini i razmatranje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2017/2018. godini.

Takođe, razmatran je i podržan prijedloga izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2018/2019. godini i razmatranje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2018/2019. godini.

Na sjednici su prihvaćenI i prijedlozi odluka o imenovanju rukovodilaca studijskih programa  Radiološka tehnologija i Medicinsko laboratorijska dijagnostika na Medicinskom fakultetu. Prihvaćeni su i prijedlozi odluka NNV Filozofskog fakulteta o razrješenju i imenovanju novog rukovodioca SP Filolozofija, a na prijedlog NNVFilološkog fakulteta, razrješen je dosadašnji i imenovan novi rukovodilac studijskog programa Fransucki jezik i književnost i latinski jezik.

NNV Šumarskog fakulteta uputilo je prijedlog da se imenuje rukovodilac na SP Šumarstvo, a koji se izvodi na trećem ciklusu studija, a što je Senat i podržao. Takođe, na prijedlog NNV ovog fakulteta, podržano je i imenovanje šefova: Katedre integralne zaštite šumskih ekosistema, Katedre gajenje šuma, Katedre planiranje i gazdovanje šumama, Katedre šumarska genetika i osnivanje šuma.

Najviši organ UNIBL, je donio i Odluku o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja.
Donesena je i odluka o izboru u nastavnička i saradnička zvanja za kandidate na: Akademiji umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Filozofskom fakultetu i Filološkom fakultetu.

Donesena je i  odluka o davanju saglasnosti na izvještaj komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji kandidatima. Takođe, Senat je dao saglasnost na izvještaje komisije o ocjenu podobnosti teme i kandidata za određene kandidate.

Senat je prihvatio i prijedloge odluka NNV da se pojediniudžbenici objave kao univerzitetska nastavna literatura. 

Razmotreno je i jednoglasno podržan prijedlog za zaključivanje više ugovora sa drugim univerzitetima.Tako je Senat dao podršku za sklapanje Memoranduma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta „Eftimie Murgu“ u Resici, Rumunija.

Podržan je i  Sporazum o razumijevanju između Državne obrazovne ustanove visokog obrazovanja Moskovske oblasti Moskovskim državnim oblasnim univerzitetom i Univerziteta u Banjoj Luci.Zelenio svjetlo Senata, dobio je i Memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta za političke nauke i pravo Istočne Kine, kao i Povelje Konzorcijuma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope institucija visokog obrazovanja.
Puna podrška data je i za  produženje roka za obranu roka odbrane doktorske disertacije za tri kandidata.

Senat je podržao i Prijedlog Filozofskog fakulteta o produženju radnog angažovanja penzionisanog nastavnika prof. dr Mile Ilića za jednu akademsku godinu.

Podržan je i Prijedloga odluke Prirodno-matematičkog fakulteta o odobravanju nastavka studija-dokvalifikacija nastavnika na studijskom programu Tehničko vaspitanje i informatika, za isti fakultet je podržan i Prijedlog odluke o sastavu Nastavno-naučnog vijeća.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8156/unibl_logo_novi.png