Navigacija
Viber X logo

Doc. dr Aleksandar Vranješ promovisao knjigu u Parizu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Aleksandar Vranješ, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, 2. jula 2018. promovisao je u Parizu knjigu “Naša ispovijest - Žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995” koju je objavio u koautorstvu sa koleginicom mr Bojanom Vukojević

Na promociji su govorili i Božica Živković - Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. 

Monografija sadrži ispovijesti 15 žena iz Republike Srpske koje su u proteklom ratu preživjele najteže oblike ratne torture i smogle snage da o tome javno progovore. Monografija je ranije predstavljena i u Njujorku i Vašingtonu, tako da je ovo treća međunarodna promocija ove knjige. 

Kako je naveo autor, ova aktivnost je značajna i zbog činjenice da se o stradanju Srba u proteklom ratu, nažalost, malo zna, pogotovo o ratnim torturama kojima su bile izložene Srpkinje u brojnim logorima i zatvorima pod kontrolom takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

Organizator ovog događaja su Predstavništvo Republike Srpske u Briselu i Savez Srba Francuske, a promocija je održana u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Knjiga je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a u planu je prevod na još svjetskih jezika.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7853/unnamed.jpg