Navigacija
Viber X logo

''Zdravosfera'' oaza zdravog života

Opšte

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (SaMSIC), ispred svih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, realizovao je 26. maja 2018. godine međunarodno priznat projekat ''Zdravosfera''.

SaMSIC je ovogodišnjom trećom po redu  ''Zdravosferom'' održanom u banjalučom parku '''Petar Kočić'' obilježio “Evropsku sedmicu borbe protiv raka” (26.maj – 31, maj), promocijom Evropskog kodeksa borbe protiv raka.

Građani su imali priliku da dobiju  zanimljive i korisne savjete o prevenciji mnogih bolesti, sa posebnim akcentom na hronične nezarazne bolesti, kao što su razne vrste karcinoma, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i sličnim. Bilo je i riječi o značaju fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i dobre mentalne higijene.

''Zdravosfera'' pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz četiri kućice.

Kućica ”Bolje spriječiti nego liječiti!” je pružila besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informacije o pravilnoj higijeni usne duplje, zatim o samopregledu dojke i mamografiji, prevenciji karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti.

Kućica ”Život je pokret, pokret je život!” imala je raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica ”Zdravlje ulazi na usta!” predstavila je važnost pravilne ishrane i u sklopu koje su građani dobili savjete o pripremi zdrave hrane, ali i mogućnost degustacijeproizvoda.

Kućica “Smijeh je lijek!” prezentovala je važnost dobrog raspoloženja i pozitivnog razmišljanja u životu, odnosno veliki značaj mentalne higijene.

Svaki posjetilac ''Zdravosfere'' je na info pultu dobio anketu, stiker “12 minuta kretanja protiv raka” i flajer Evropskog kodeksa protiv raka. Kroz sve četiri kućice, uspješno je implementirano 12 preporuka evropskog kodeksa potiv raka.

Ovaj projekat ilustruje zdravlje i blagostanje, vrijedan je pažnje i pomoći, u prilogu tome govori i da je ove godine imao preko 2000 posjetilaca i 100 partnera, kao i da je predstavljen na evropskom sastanku studenata medicine u Austriji(EuRegMe 2018), te je izabran u pet najboljih projekata u Evropi.

 Takođe, projekat će biti realizovan u još deset zemalja svijeta, što je jedan od najvećih uspjeha Komiteta. Projekat je sufinansiran sredstvima iz zdravstvenog programa Evropske Unije preko ECL-a (Association of European Cancer Leagues).

SaMSIC je volonterska neprofitabilna organizacija studenata medicine, osnovana u februaru 1998. godine i od tada je član Internacionalne federacije studenata medicine (IFMSA).

IFMSA je osnovana 1951. godine u Londonu i jedna je od najvećih i najstarijih organizacija koju vode studenti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i sa podrskom SZO, kao i EU.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7760/zdravosfera-13.jpg