Navigacija
Viber X logo

Promovisana aplikacija ''Jatolog''

Opšte

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 13. juna 2018. godine, prisustvovao je promociji aplikacije ''Jatolog'' koja predstavlja spoj jezičke kulture i digitalnog doba.

Kako je rečeno na promociji u Muzičkom paviljonu u banjalučkom parku ''Petar Kočić'', riječ je o internet i andorid aplikaciji koja je kreirana u svrhu jačanja jezičke vrijednosti kroz digitalnu pismenost u 21. vijeku.

Rektor Gajanin kaže da je "Jatolog" odličan primjer saradnje između dva fakulteta i banjalučkih kompanija, prije svega ’’Lanaka’’, u realizaciji ovog veoma značajnog projekta.

"Zaista sam prijatno iznanađen brzom realizacijom ovog projekta, jer je 150 časova nastave bilo potrebno da bi se ova aplikacija realizovala. Znači, kada hoćemo i kada imamo dobre ideje one se brzo mogu realizovati", rekao je Gajanin.

Ideja o "Jatologu" rodila se u glavi Aleksandre Savić, predsjednice Udruženja lektora Republike Srpske.  Ona navodi da je ijekavica nešto što naš prostor čini posebnim u odnosu na druge krajeve u kojima se govori srpski jezik. 

"Sa druge strane, primjetili smo da najviše pravopisnih grešaka ima upravo u pisanju ijekavskih oblika riječ, a to smo ustanovili lektorišući razne tekstove – od novinarskih, književnih do administrativnih. Sama ideja o ovoj aplikaciji rodila se poodavno, ali smo tek sada našli partnere koji su voljni da sa nama uđu u projekat i koji su svjesni njegove korisnosti i društvene opravdanosti. Suština izrade aplikacije je naša želja da se jezik obnavlja i čuva, a kako bi smo to postigli važno je da jezik ne bude zaglavljen van vremena u kojem živimo, nego da prati sve što se dešava u društvu i da se razvija u skladu sa tim promjenama'', kazala je Savićeva.

Pored rektora Gajanina i predsjednice Udruženja lektora RS, na prezentaciji su govorile i Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banja Luka, i Nina Kremenović, menadžer kompanije ''Lanako''. 

Aplikaciju su izradili studenti završnih godina Elektrotehničkog fakulteta i Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u okviru Lanako studentske prakse, a pod mentorstvom Udruženja lektora Republike Srpske i IT stručnjaka komapanije ''Lanako''.

Ovo je besplatna aplikacija i dostupna je ovdje. Uskoro bi trebala biti dostupna i Android aplikacija.

Inače, u aplikaciju je ugrađeno preko 4.000 ijekavskih oblika riječi, a u rezultatima konverzije prikazani su izvor, kao i primjer upotrebe navedene riječi, a tu je i mogućnost prijave greške. Korisnici imaju opciju i da sami predlože neobrađene riječi u ijekavskom obliku, koje se nakon provjere administratora uvrštava u bazu aplikacije. U "Jatologu" su navedena i pravila po kojima se ekavica prebacuje u ijekavicu, a riječi se mogu unositi na ćirilici i latinici.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7787/jatolog-gl-slika__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7787/jatolog2__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7787/jatolog__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7787/jatolog4__1_.jpg