Navigacija
Viber X logo

Informacja sa 25. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 25. sjednici Senata Univeziteta u Banjoj Luci, 31. maja 2018. godine, razmatran je i podržan Prijedog izmjene akademskog kalendara za školsku 2017/2018. godinu.

Razmatrana je i prihvaćena ostavke člana Etičkog komiteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Gorana Latinovića i donosena Odluka o imenovanju novih članova Etičkog komiteta.

Senat je razmatrao prijedloga izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2017/2018. godini, razmatrana je  Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2017/2018. godini.

Podršku je dobio prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta  Univerziteta u Banjoj Luci o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja Centra za biomedicinska istraživanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Senat je prihvatio i Prijedlog  odluke Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka da se konkurs za užu naučnu oblast Novinarstvo na nastavnom predmetu Radno novinarstvo, proglasi neuspjelim.

Senat je takođe dao podršku prijedlogu Odluke Nastavno-naučnog vijeća Elektrotehničkog fakulteta o razrješenju dužnosti rukovodioca studijskog programa Informaciono-komunikacione tehnologije, koji se izvodi na trećem ciklusu studija.

U radu 25. Sjednice donesena je Odluka o raspisivanju konkrusa za izbor u akademska zvanja, kao i odluka o izboru u nastavnička i saradnička zvanja. 

Senat je odlučio da se izaberu nastavnici i saradnici na Akademiji umjetosti, Ekonomskom fakultetu, Eleketrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na Izvještaj komisije o urađenoj   doktorskoj disertaciji za kandidate na Mašinskom, Filozofskom i Prirdno – matematičkog fakultetu.

Podržana je i Informacija o prijavama doktorskih disertacija, čiji Izvještaj nije razmatran na sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, a u skladu sa Zaključkom Senata broj: 02/04-3.1124-44-1/18 od 26.04.2018. godine.

Senat je donio i odluku za davanje saglasnosti na Izvještaj komisije o ocjeni podobnosti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije na Ekonomskom fakultetu za kandidata mr Miloša Trkulju na temu „Uticaj digitalne globalizacije na marketing mega događaja“. Sa Poljopirvrednog fakulteta podrška je data  mr Mireli Kajkut Zeljković za temum „Karakterizacija germplazme kruške (Pyrus communis L.) u Bosni i Hercegovini“ „Characterization of pear germplasm (Pyrus communis L.) in Bosnia and Herzegovina“.

Razmatrao je Senat i prijedloge o objavljivanju univerzitetske nastavne literature. 

Podrška je data prijedlogu Nastavno-naučnog vijeća Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta da se udžbenik pod nazivom „Saobraćajnice i prostor“ autora dr Ljiljane Milić Marković objavi kao univerzitetska nastavna literatura.

Podržan je i prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Elektrotehničkog fakulteta da se udžbenik pod nazivom „Uvod u elektroniku“ autora prof. dr Tatjane Pešić-Brđanin i prof. dr Branka Blanuše objavi kao univerzitetska nastavna literatura.

Podržan je i prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Mašinskog fakulteta da se udžbenik pod nazivom „Projektovanje sistema zaštite i uređaja“ autora prof. dr Mladena Todića  i mr Biljane Vranješ objavi kao univerzitetska nastavna literatura.

Senat je dao puni podšku  i prijedlogu Nastavno-naučnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta da se udžbenik po nazivom „Osnove eksperimentalne organske hemije“ autora dr Milice Balaban objavi kao univerzitetska nastavna literatura.

Na sjednici 31.maja Senat je podržao i priojedloge o zaključivanju ugovora o saradnju.

Punu podršku Senat je iskazao za zaključivanje Ugovor o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i  Državnog tehničkog univerziteta za naftu i gas „Ivano-Frankivsk“, Ukrajina. Saglasnost je data i na Memorandum o razumijevanju između Univerziteta u Banjoj Luci i Savezne državne budžetske obrazovne ustanove visokog obrazovanja „Orlovski državni univerzitet I.S. Turgenjev“, Rusija.Saglasan je Senat i za Memorandum o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Petrošani, Rumunija. Senat je dao podršku za potpisivanje Sporazum o uspostavljanju i ostvarivanju dugoročne saradnje između Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci.
Donesena je Odluka o raspisivanju konkursa za dodjelu HUAWEI stipendija i imenovanje Komisije za provođenje konkursa za dodjelu ovih stipendija.

Razmotren je i podržan Prijedloga odluke Nastavno-naučnog vijeća Arhitektonsko građevinsko-geodetskog fakulteta za produženje roka za odbranu doktorske disertacije mr Marini Nikolić Topalović pod nazivom „Okvir za modelovanje informacija neophodnih za arhitektonsko projektovanje zasnovano na konceptima životnog ciklusa objekta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7749/unibl_logo_novi.png