Navigacija
Viber X logo

Studenti Medicinskog fakulteta posjetili Institut ''Dedinje''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Grupa od 35 studenata treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, posjetila je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, gdje su se upoznali o pregledu, dijagnostici i tretmanu oboljelih od srčanih mana.

Domaćin studentima je dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje" i profesor na Medicinskom fakultetu UNIBL, a zajedno sa studentima u posjeti su i profesor Medicinskog fakulteta Duško Vulić i asistent Jelena Jovanić.

Posjeta je organizovana u okviru realizacije sporazuma o saradnji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Doktor Ivana Petrović iz Instituta "Dedinje" rekla je da je započeta saradnja ovog instituta sa Medicinskim fakultetom, na inicijativu direktora ovog instituta Milovana Bojića.

"Planiramo da održimo niz predavanja i praktične nastave u želji da studenti vide i ovladaju novim znanjima i vještinama iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije i vaskularne patologije", rekla je ona

Navodeći da je Institut "Dedinje" vrhunska ustanova, Petrovićeva je izrazila nadu da će studenti, na osnovu onog što vide u ovom institutu, pokazati želju za daljim usavršavanjem, da to primijene u praksi u svojim sredinama i da budu prije svega dobri doktori.

"Ova stručna usavršavanja od neprocenjivog su značaja, kao i stručna saradnja između ustanova, i predstavljaju jedan od važnih i primarnih ciljeva u radu ovog instituta. Medicina nema granica, što ovim i pokazuje, niti ima granica između srpskog naroda", rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da joj je drago da znanje Instituta "Dedinje" može da se prenese putem ove saradnje u Republiku Srpsku, kao i da uvaže iskustva kolega iz Srpske.

Profesor Medicinskog fakulteta Duško Vulić podsjetio je da je u okviru nedavno potpisanog sporazuma saradnji između Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Instituta "Dedinje" definisano je da će Institut biti nastavna baza banjalučkom Medicinskom fakultetu za sve edukativne aktivnosti koje studenti ne mogu ostvariti u Banjaluci.

Vulić je istakao da je za Medicinski fakultet trenutno najbitniji u narednom periodu razovj kardiohirurgije u okvir UKC RS u Banjoj Luci, gdje će Institut "Dedinje" najviše da pomogne.

On je dodao da su u sklopu toga studenti treće godine došli u "Dedinje" da se upoznaju sa pregledom bolesnika sa srčanim manama, urođenim i stečenim, da dobiju prve informacije i uče o tim bolesnicima i kako da prepoznaju srčanu manu, kakve su tegobe.

"Želimo im pokazati kako se te srčane mane rješavaju, a uglavnom se rješavaju operativnim zahvatima na `Dedinju`", rekao je on, najavljujući da će na Institut "Dedinje" dolaziti i studenti završnih godina medicine iz Banja Luke.

On je podsjetio da na "Dedinje" dolaze i doktori na specijalizaciju i da se tu edukuju budući kardiohiruzi, koji će raditi u UKC RS.

On je istakao da Banja Luka već postaje regionalni centar za karidiovaskularnu dijagnostiku i terapiju zahvaljujući novoj poliklinici u okviru Kliničkog centra, gdje su tehnološke i kadrovske mogućnosti na najvišem nivou i prati se sve što se radi na Institutu "Dedinje".

Dekan Medicinskog fakulteta UNIBL, prof. dr Ranko Škrbić rekao je da će radne grupe sa po pet studenata moći da vide kako funkcioniše kardiohirurgija, a biće organizovana i predavanja direktora Instituta "Dedinje" Milovana Bojića i njegovih saradnika.

"Ova studijska posjeta produbiće saradnju dvije institucije. Radujemo se što imamo saradnju sa tom respektabilnom klinikom iz Beograda koja u svom sastavu ima vrsna imena, poznate kardiohirurge koji su školovani u Americi, uključujući i profesora Bojića, Boška Đukanovića i druge stručnjake", kaže dekan Škrbić.

On je rekao da je Bojić za studente obezbijedio i neke socijalne sadržaje, obilazak Beograda i nekih institucija.

"Ovo je prva studijska grupa naših studenata koji će, nadam se, u narednom periodu i kontinuirano ići prema Dedinju i možda nekim drugim institucijama u Srbiji, ali i drugim krajevima svijeta", istakao je dekan Škrbić.

On je napomenuo da je posjeta organizovana u okviru realizacije sporazuma o saradnji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Instituta "Dedinje", kojim je dogovoreno unapređenje nastave, te podrška edukaciji studenata Medicinskog fakulteta, ali i za specijalizante i doktorande. (SRNA)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7707/%D0%B4%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%9A%D0%B5.jpg