Navigacija
Viber X logo

STEPGRAD okupio ugledne predavače

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci po drugi put je domaćin i organizator Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem ''Savremena teorija i praksa u graditeljstvu XIII” - STEPGRAD, koji je u KC Banski dvor otvoren 24. maja 2018. godine.

Ovaj skup se održava prostorijama KC Banski Dvor i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske 24. i 25. maja

Prof. dr Brankica Milojević, dekan Arhitektonsko–građevinsko-geodetskog fakulteta, ocijenila je da i dalje postoji potreba za unapređenje nauke i tehnoloških dostignuća u sferi građevinarstva jer su vidne posljedice recesije i malih investicija u ovu oblast.

Milojevićeva je dodala da društvo treba što više da podrži i omogući uslove razvoja.

"U obrazovanju nastojimo da održavamo nivo razvoja nauke, a stručne institucije u svom domenu i prema mogućnostima preuzimaju, dalje razvijaju i primjenjuju rezultate do kojih je nauka stigla", rekla je Milojevićeva.

Ona je istakla da je cilj dvodnevne konferencije, da putem tematskog i sadržajnog koncepta poveže nauku, struku i obrazovanje na polju graditeljstva sa naglaskom na proces integralnosti i interdisciplinarnosti.

"Predstavićemo i tri 'erasmus plus' projekta koji se izvode na našem fakultetu i koji su primjer povezivanja nauke i struke sa obrazovanjem", rekla je Milojevićeva.

Predavač Igor Emri sa Univerziteta u Ljubljani, istakao je da konferencije predstavlja priliku da se razmijene iskustva profesora i stručnjaka iz različitih sfera, ali i da studenti upoznaju profesore i naučnike koji stvaraju novo znanje.

On je naveo da će u okviru ove konferencije govoriti o novom tehničkom rješenju u oblasti udarnih krivina, koja se javljaju uz pojavu zemljotresa, a primjenjuju se za brze vozove.

Inače, konferenciju je svečano otvorila prof. dr Biljana Antunović, direktor konferencije u prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci.

Pristunim se obratio i prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno - istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, dr Siniša Marčić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije RS i dr Dragan Jevtić, pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje RS.

Naučni odbor čini šezdesetak naučnih radnika iz cijelog regiona, Evrope ali i svijeta, među kojima su stručnjaci i naučni radnici iz NR Kine, Njemačke, Norveške, Belgije, Austrije, Španije, Češke, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Svi prihvaćeni naučni radovi su prošli proces slijepog recenziranja od strane dva člana Naučnog odbora, pri čemu su obe recenzije morale biti pozitivne. Od preko 80 primljenih radova, 65 je prihvaćeno za publikovanje. Poseban kvalitet ovogodišnjem skupu daju eminentni pozivni predavači: prof. Hugo Hens (Univerzitet Luven, Belgija), prof. Tilman Klejn (Tehnički univerzitet Minhen, Njemačka), prof. Igor Emri (Univerzitet u Ljubljani, Slovenija) i prof. Karel Jenečka (University Zapadne Bohemije u Pilsenu, Češka).

Istorija Konferencije STEPGRAD datira u 2005. godinu, od kada je konferenciju jedanaest godina za redom organizovao Zavod za izgradnju Banja Luka uz kontinuiranu podršku Grada Banja Luka, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i drugih. Od tada je konferencija iz godine u godinu postajala bogatija raznovrsnošću tema koje obrađuje, kvalitetom radova, kao i brojem autora i drugih učesnika. Svi dosadašnji skupovi su bili veoma posjećeni i uspješni, okupljajući oko sebe najznačanije predstavnike nauke, struke i uprave, kao i privredne subjekte iz oblasti graditeljstva: projektante, izvođače radova, investitore, te uz uvijek prisutno učešće stručnjaka i istraživača mlađe generacije, što predstavlja ohrabrenje za budućnost.

Prethodni STEPGRAD, održan 2016, po prvi put je organizovao Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Većina učesnika je bila saglasna da je načinjen značajan kvalitativni iskorak koji je prepoznat i od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, na način da je skup klasifikovan kao ''Naučni skup sa međunarodnim učešćem''.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg skupa jeste dostizanje sljedeće, više, kategorije.

Suorganizatori ovogodišnjeg skupa su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Grad Banja Luka, Privredna komora Republike Srpske, JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Arhitektonski i Građevinski fakulteti Univerziteta u Beogradu, Geodetski fakultet Univerziteta u Zagrebu, Arhitektonski i Građevinski fakulteti Univerziteta Tjenđin Čengjan i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7699/STEPGRAD-06.jpg