Navigacija
Viber X logo

''Savremena teorija i praksa u graditeljstvu XIII” - STEPGRAD 2018

Nauka i razvojOpšte

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je po drugi put domaćin i organizator naučnog skupa sa međunarodnim učešćem ''Savremena teorija i praksa u graditeljstvu XIII” - STEPGRAD, koji će u Banjoj Luci biti održan 24. i 25. maja 2018. u prostorijama KC Banski Dvor i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Cilj skupa je da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju graditeljstva sa naglaskom na proces integralnosti i interdisciplinarnosti. 

Programom Skupa su obuhvaćene aktuelne teme iz oblasti građevinarstva, geodezije, arhitekture, urbanizma i srodnih naučnih disciplina, sa posebnim osvrtom na obrazovanje u savremenom graditeljstvu.

čekuje se da će naučnici i stručnjaci različitih profila koji se bave graditeljstvom kroz savremene i raznovrsne teme razmijeniti svoja iskustva i ukazati na nove trendove i dostignuća u graditeljstvu.

Naučni odbor čini šezdesetak naučnih radnika iz cijelog regiona, Evrope ali i svijeta, među kojima su stručnjaci i naučni radnici iz NR Kine, Njemačke, Norveške, Belgije, Austrije, Španije, Češke, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Svi prihvaćeni naučni radovi su prošli proces slijepog recenziranja od strane dva člana Naučnog odbora, pri čemu su obe recenzije morale biti pozitivne.

Od preko 80 primljenih radova, 65 je prihvaćeno za publikovanje.

Poseban kvalitet ovogodišnjem skupu daju eminentni pozivni predavači: prof. Hugo Hens (Univerzitet Luven, Belgija), prof. Tilman Klajn (Tehnički univerzitet Minhen, Njemačka), prof. Igor Emri (Univerzitet u Ljubljani, Slovenija) i prof. Karel Jenečka (Univerzitet Zapadne Bohemije u Pilsenu, Češka). 

Istorija Konferencije STEPGRAD datira u 2005. godinu, od kada je konferenciju jedanaest godina za redom organizovao Zavod za izgradnju Banja Luka uz kontinuiranu podršku Grada Banja Luka, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i drugih.

Od tada je konferencija iz godine u godinu postajala bogatija raznovrsnošću tema koje obrađuje, kvalitetom radova, kao i brojem autora i drugih učesnika. Svi dosadašnji skupovi su bili veoma posjećeni i uspješni, okupljajući oko sebe najznačanije predstavnike nauke, struke i uprave, kao i privredne subjekte iz oblasti graditeljstva: projektante, izvođače radova, investitore, te uz uvijek prisutno učešće stručnjaka i istraživača mlađe generacije, što predstavlja ohrabrenje za budućnost.

Prethodni STEPGRAD, održan 2016, po prvi put je organizovao Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Većina učesnika je bila saglasna da je načinjen značajan kvalitativni iskorak koji je prepoznat i od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, na način da je skup klasifikovan kao ''Naučni skup sa međunarodnim učešćem''. Jedan od ciljeva ovogodišnjeg skupa jeste dostizanje sljedeće, više, kategorije.

Suorganizatori ovogodišnjeg skupa su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Grad Banja Luka, Privredna komora Republike Srpske, JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Arhitektonski i Građevinski fakulteti Univerziteta u Beogradu, Geodetski fakultet Univerziteta u Zagrebu, Arhitektonski i Građevinski fakulteti Univerziteta Tjenđin Čengjan i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. 

Službeni jezici Konferencije su jezici koji su u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj i engleski jezik.
Pozivamo sve zainteresovane da se registruju za učešće putem zvanične internet stranice konferencije stepgrad.aggf.unibl.org.

Program možete pogledati ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7682/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.jpg