Navigacija
Viber X logo

Čas kineskog za učenike Gimnazije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Mr Selena Pjević, profesorka kineskog jezika i književnosti iz Beograda, održala je  7. maja 2018. godine, uvodni čas kineskog jezika učenicima Gimnazije Banja Luka.

Predavanje u Gimnaziji organiziovao je Konfucijev insitut Univerziteta u Banjoj Luci.
Pjevićeva je svoje predavanje počela sa konstatacijom da jedna petina svjetske populacije govori kineski jezik i zašto bi trebalo učiti ovaj zanimljivi i melodični jezik.

Ona je na zanimljiv način učenicima objasnila da kineski jezik nije težak za naučiti, naročito nama koji na isti ili sličan način izgovaramo pojedine glasove, za razliku od drugih evropskih naroda koji takve glasove u svom jeziku nemaju. 

Na svom času u trajanju od sat i dvadeset minuta Pjević je objasnila odakle potiču kineski znakovi, kako se i u koliko poteza pišu i kako se pojedine riječi izgovaraju. Na kraju časa učenici su naučili da napišu i izgovore desetak kineskih riječi i nekoliko rečenica. 

Ova harizmatična profesorka im je na kraju časa prikazala i video snimak višemilionskih gradova Pekinga i Šangaja i istakula da im odlazak u ove gradove ili bilo šta drugo što požele da urade nije nedostižno, sve dok su usredsređeni na ostvarenje svojih ciljeva i dok jezik uče u kontinuitetu.

Vita Malešević, direktorka banjalučke Gimnazije izrazila je veliko zadovoljstvo gostovanjem Selene Pjević i načinom na koji je održala ovaj uvodni čas.

Smatra da je profesorka Pjević, uspjela da zainteresuje i učenike i profesore za učenje kineskog jezika i raduje se budućoj saradnji sa Konfucijevim institutom, u čijoj organizaciji bi u Gimnaziji trebalo već od septembra ove godine da se održavaju fakultativni časovi kineskog jezika za sve zainteresovane učenike ove škole. 

Direktorka je čak izrazila želju da se ovaj jezik uvede i kao drugi strani jezik u školu.

Selena Pjević je profesorka kineskog jezika i književnosti u Filološkoj gimaniziji u Beogradu. Ona je autor udžbenika za učenje kineskog jezika za srednje škole i priručnika za učenje ovog jezika za djecu predškolskog uzrasta.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7651/selena-pjevic-gimnazija-banja-luka__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7651/selena-pjevic-gimnazija-banja-luka__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7651/selena-pjevic-gimnazija-banja-luka__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7651/selena-pjevic-gimnazija-banja-luka__3_.jpg