Navigacija
Viber X logo

Studentima približavaju međunarodno pravo

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Akademija međunarodno pravo i međunarodni odnosi, otvorena je 16. aprila 2018. godine na Fakultetu političkih nauka, u prisustvu ambasadora, predstavnika Univerziteta u Banjoj Luci i brojnih studenata i profesora.

Prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, kazala je da studenti kroz ovakve događaje na najbolji način promovišu Univerzitet.

''Sigurna sam da će vam ova akademija donijeti nova saznanja i probuditi nova dostignuća u oblasti demokratije, međunarodnih odnosa i prava'', kazala je prorektorica.

Ona je iskazala nadu da će ovo biti dobra osnova za stvaranje veza između Univerziteta  i drugih institucija. 

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, očekuje da iskustva sa ove manifestacije pomognu studentima da bolje razumiju poziciju RS, te  da jasnije sagledaju mogućnost za svoje aktivnije učešće u međunarodnim odnosima. 

''Evropsko visoko obrazovanje zahtijeva snažno povećanje trenda međunarodne mobilnosti studenata i akademskog osoblja. Visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj moraju uspostaviti odnose i saradnju sa prestižnim evropskim univerzitetima, i na taj način doprinijeti internacionalizaciji visokog obrazovanja'', poručio je ministar Malešević.

Suzana Obradović, predsjednica Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, naglasila je da se ova akademija održava u sklopu manifestacije ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci''.

''Ideja za ovu Akademiju rodila se iz potrebe i želje da se studentima približi međunarodno pravo, procesi integracije i važnost diplomatije u spoljno političkim izazovima...'', kazala je i istakla da su međunarodno pravo i diplomatija od velikog značaja, te da utiču na život svih nas.

Akademija je prvog dana na Fakultetu političkih nauka okupila ugledne goste.

Ambasador Lars – Gunar Vigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH,  govorio je o evropskom putu BiH, kao i o položaju mladih.

Prvog dana, govorilo se i o drugim temama, a među istaknutim govornicima bili su: Drahoslav Stefanek, šef kancelarije Savjeta  Europe u BiH, Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, Miloš Bogićević, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH i Igor Ličina, službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH.

Akademija se nastavlja 17. aprila na Pravnom fakultetu UNIBL. I drugog dana, među govornicima su ambasadori evropskih zemalja u BiH.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7569/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/akademija12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/akademija.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7569/7.jpg