Navigacija
Viber X logo

Počeli ''Dani Vlade S. Miloševića''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocijom notnih i audio izdanja gudačkih kvarteta, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci 10. aprila 2018. godine je otvorena tradicionalna manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića".

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila manifestaciju, izjavila je da "Dani Vlade S. Miloševića" nude bogat kulturno-umjetnički program, ali da je važan i njihov edukativni karakter. 

"To je strateško opredjeljenje kulturne politike Republike Srpske, jer time edukujemo publiku, širimo znanje i otvaramo vrata svim građanima koji žele da aktivno učestvuju u kulturi", navela je Đakovićeva. 

Ona je uvjerena da će "Dani Vlade S. Miloševića" i u narednom periodu imati snažnu podršku resornog ministarstva, te je pohvalila profesore i studente banjalučke Akademije umjetnosti i predstavnike Muzikološkog društva Srpske što godinama organizuju ovu manifestaciju i podižu njen kvalitet. 

U okviru ove, 19. po redu manifestacije, u izložbenom prostoru Banskog dvora otvorena je izložba "Veče Vlade S. Miloševića - gudački kvarteti" koju je priredila kustos i etnomuzikolog Muzeja Republike Srpske Sanja Pupac. 

"Muzej baštini cjelokupnu građu Vlade S. Miloševića i ona je u našem fundusu. Željela sam da ovom izložbom pokažem i kako je Milošević komponovao i zapisivao svoja djela", rekla je Sanja Pupac. 

Uoči otvaranja manifestacije rečeno je da je izrada štampanog izdanja i nosača zvuka gudačkih kvarteta Vlade Miloševića rađena u saradnji sa Muzikološkim društvom i Radio-televizijom Republike Srpske. 

Otvaranju manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" prisustvovali su i gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci, te brojne ličnosti iz kulturnog, javnog i društvenog života.

"Dani Vlade S. Miloševića", koji se održavaju u okviru programa "Proljeće u Banjaluci", trajaće do 30. aprila. 

Organizator je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a manifestaciju su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije, grad Banjaluka i brojni sponzori. 

U program manifestacije uvršteno je više od 20 događaja kojima će biti predstavljeni rad i stvaralaštvo Vlade S. Miloševića, kao i rad Akademije umjetnosti. 

Program će ove godine biti održan u prostoru Banskog dvora, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Narodnog pozorišta Srpske, Doma omladine, Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Kamene kuće u tvrđavi Kastel.
Kompletan program manfisetacije ''Dani Vlade S. Milošević'' pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5956.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5965.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5961.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5959.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5964.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5963.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5962.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5958.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7550/IMG_5957.jpg