Navigacija
Viber X logo

Počeli ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“ svečano je otvorena 15. aprila 2018. godine na ceremoniji održanoj u KC Banski dvor'', u prisustvu velikog broja studenata i uvaženih zvanica. 

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, naveo je da će u periodu dok traju ''Dani studenata'' iz Banja Luke u svaki kutak Republike Srpske stizati lijepe vijesti, a što će biti na radost svih.

''Rukovodstvo Univerziteta, zajedno sa dekanima, direktorom Instituta za genetičke resurse, Senatom i Upravnim odborom i studentima doprinosi uspješnom radu Univerziteta. Svi zajedno imamo jedan jasan cilj, da Univerzitet svakog dana bude sve bolji. Upravo manifestacijom 'Dani studenata'  dajemo doprinos boljem Univerzitetu'', kaže rektor Gajanin i dodaje da je obrazovanje ključ uspjeha svakog od nas, te da je to je zapravo naša najbolja investicija u životu. 

''Moje poštovane kolege predano, posvećeno i krajnje odgovorno kreiraju intelektualnu mapu mladih generacija, sa primarnim ciljem: da ih nauče kako da teoriju primijene u praksi, a lekcije sa časova ne dožive samo kao suvoparno gradivo, već da ga prožmu životnim, ali nerijetko i roditeljskim iskustvom'', poručio je rektor.

On je naveo da je cilj ove manifestacije da se popularizuju vannastavne aktivnosti studenata, prije svega na području nauke, te sportskih, ali i svih onih aktivnosti koje studenti ne mogu vidjeti i osjetiti u redovnim nastavnim aktivnostima.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao je da je opredjeljenje resornog ministarstva modernizacija studijskih programa, kao i njihovo približavanje tržištu rada.

"U prethodnim godinama smo mnogo radili na studentskom standardu i mislim da je smještaj studenata danas na zavidnom nivou", rekao je Malešević. 

On je najavio da bi vrlo brzo trebali početi radovi na sanaciji paviljona jedan i dva Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci, koje je oštetila oluja, te poručio studentima da se ne brinu, jer će radovi biti završeni do početka sljedeće akademske godine. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, rekao je da su studenti značajan segment grada koji ga čine živim i donose mu mnogo različitih i zanimljivih inicijativa i ideja. 

"Već sljedeće sedmice smo spremni da započnemo program studentskog stažiranja, te će u nekoliko narednih mjeseci oko 35 studenata imati priliku da obavi studentsku praksu u Upravi grada i gradskim preduzećima", rekao je Radojičić. 

Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci rekao je da će "Dani studenata" trajati 11 dana, te da su u okviru ove manifestacije organizovana brojna kulturna, sportska, obrazovna, ali i zabavna dešavanja. 

"Jedan od najznačajnijih događaja biće i Dani otvorenih vrata, kada će nam doći maturanti iz cijele Republike Srpske, a cilj je da poboljšamo upisnu politiku na Univeritetu", rekao je Trninić. 

On je dodao da je u planu i realizacija analize tržišta rada kako bi se pokrenula praksa koja bi trebalo da bude sastavni dio nastavnog procesa svakog fakulteta. 

Zvanicama u Banskom dvoru obratio se i Nemanja Babić, sekretar Unije studenata RS.

''Banja Luka je studentski grad svih 365 dana u godini, a 'Dani studenata' će u narednih 11 dana predstaviti samo mali dio talenta, obrazovanja i znanja koje studenti imaju...'', rekao je Babić.

Kako je istako Univerzitet sa svojim studentima predstavlja jedno od najvećih bogastva Banja Luke, ali i cijele RS. 

''Želimo da Univerzitet u Banjoj Luci bude još snažniji i napredniji, jer što je univerzitet snažniji i napredniji mogućnost studenata su veće'', porčuje Babić i istakao da je manifestacija ''Dani studenata'' značajna za sve studente u RS.

Milan Unčanin, predsjednik organizacionog odbora zahvalio se svima koji su pomogli održavanje ''Dana studenata Univerziteta u Banjoj Luci''.

Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta, uručio je i zahvalnice ranijim predsjednicima.

U umjetničkom programu nastupilui su vokalna grupa “Mamma Vox”, Ženska pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti i bend Sopot.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7566/%D0%B4%D0%B0%D0%BD.%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0288.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0292.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0310.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0314.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0321.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0296.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7566/ACO_4589.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7566/IMG_0273.jpg