Navigacija
Viber X logo

Od 10. do 30. aprila ''Dani Vlade S. Miloševića''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tradicionalna manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" uz bogat kulturno umjetnički – program, biće održana po 19. put u Banjoj Luci od 10. do 30. aprila 2018. godine, poručeno je sa današnje konferencije za medije održane u prostorijama Akamedije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Prof. dr Sanda Dodik,  dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, rekla je da je u program manifestacije, uvršteno više od 20 događaja kojima će biti predstavljen rad Akademije.

"Predstavljamo rad naših kolega i studenata, a, s druge strane, osvrćemo se na rad i stvaralaštvo Vlade Miloševića", rekla je dekan Akademije umetnosti i istakla da su u manifestaciju uključeni svi studijski programi Akademije, dodajući da je studijski program dramskih umjetnosti pripremio reviju studentskih filmova koji će biti prikazani u Domu omladine.

Ona je naglasila značaj projekta izrade štampanog izdanja i nosača zvuka gudačkih kvarteta Vlade S. Miloševića, koji je rađen u saradnji sa Muzikološkim društvom i Radio-televizijom Republike Srpske, ističući da je to vrijednost ove manifestacije na koju je Akademija posebno ponosna.

Dodikova je rekla da je saradnja svih članova akademske zajednice i ove godine na visokom nivou, pa su profesori, asistenti i studenti pokrenuli inicijativu za konferenciju "KreArt" koja će trajati dva dana i biće posvećena kreativnoj industriji.

Ona je najavila da će 17. aprila biti upriličena i postavka sa Šestog svjetskog bijenala studentske fotografije.

"Dovodimo najznačajnija imena iz mnogih oblasti. Ove godine imamo i veče indijske muzike, a u saradnji sa Ambasadom Indije biće održana i jedna radionica. Imamo goste iz regiona, te izložbe plakata, dvije predstave i niz značajnih promocija, radionica i segmenata vezanih za naučnu oblast", kaže prof. dr Sanda Dodik.

Prof. mr Saša Pavlović, ispred Muzikološkog društva, rekao je da će svečano otvaranje manifestacije i promocija notnih i audio izdanja gudačkih kvarteta biti upriličeno 10. aprila - na dan kada je i rođen Vlado S. Milošević.

"Vlado S. Milošević je iza sebe ostavio više od 500 kompozicija koje su dugo ležale u muzejima ili nekim drugim mjestima, a ove godine ćemo imati `vaskrsenje` partitura koje su ležale više od 60 godina", rekao je Pavlović.

MA docent Jasna Grahovac, šef studijskog programa Muzička umjetnost, rekla je da će u okviru manifestacije biti održano deset koncerata koji će biti realizovani zahvaljujući studentima i profesorima Akademije umjetnosti i kolegama iz regiona, ističući veče indijske kulture zakazano za 24. april u Domu omladine od 20 časova.

Asistent na katedri za etnomuzikologiju Sofija Vučičević kaže da Akademija umjetnosti i Banski dvor u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" 17. i 18. aprila u Kulturnom centru Banski dvor organizuju "CreArt" konferenciju iz oblasti kreativnih industrija.

Kako je navela,  konferencija je osmišljena sa ciljem da se kroz pozitivne primjere iz oblasti kreativne industrije motivišu i edukuju prvenstveno studenti iz oblasti umjetnosti, ali i šira javnost.

Fokus konferencije je na promociji značaja kreativne industrije, kao i na proaktivnom pristupu profesionalnom umjetničkom razvoju i preduzetništvu. Konferencija će kroz niz edukativnih i inspirativnih predavanja mladim osobama ukazati na koje načine mogu da primjene svoja znanja, vještine i talente u daljem profesionalnom razvoju.

Novinarima su se obratili i predstavnici nekih od sponzora manifestacije, Jelena Maksimović, portparol kompanije M:tel i Milka Stanivuković, portparol Banjalučke pivare.

Učesnici današnje konferencije, najavili su između ostalog bogat program, mnoštvo kvalitetnih koncerata umjetničke muzike, dvije studentske pozorišne predstave, dvije izložbe, promocije CD-a i notnih izdanja, kao i druge aktivnosti do  kraja aprila.

Ljubitelji umjetnosti i šira javnost, pozvani su od strane oganizatora da posjete sadržaje "Dana Vlade S. Miloševića" koji su besplatni. Takođe, organizatori su zahvalili institucijama koje dugi niz godina prepoznaju značaj i finansijski podržavaju manifestaciju, gradu Banja Luci, Ministarstvu prosvjete i kulture i Ministarstvu nauke i tehnologije RS.

Program će ove godine biti održan u prostoru Banskog dvora, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Narodnog pozorišta Srpske, Doma omladine, Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Kamene kuće na tvrđavi Kastel.

Kompletan program manfisetacije ''Dani Vlade S. Milošević'' pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7542/IMG_0198.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7542/IMG_0187.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7542/IMG_0211.jpg