Navigacija
Viber X logo

AGGF domaćin zajedničke radionice

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Arhitektonsko - građevinsko - geoddetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, od 23. do 25. aprila 2018. godine održana je zajednička radionica  Erasmus+ projekta BESTSDI i Impuls projekta, a koja je u Banjoj Luci okupila brojne stručnjake.

Prof. dr Brankica Milojević, dekan Arhitektonsko-građevinsko–geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, izjavila je da je cilj ovog fakulteta da kvalitetnim obrazovanjem geodeta unaprijedi oblast geodezije skladu sa savremenim potrebama društva i međunarodnim standardima.

"Smatram da naš fakultet proizvodi dobre kadrove, koji svoje mjesto pronalaze u institucijama koje upravljaju prostornim podacima, kao što je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove", rekla Milojevićeva pred otvaranje zajedničke radionice Erazmus plus projekta BESTSDI i Impuls projekta. 

Ona je istakla da studijski program geodezija na AGGF ima nastavne programe koji su usklađeni sa savremenim standardima u domenu potreba koje geodetska struka traži od savremenih stručnjaka – geodeta. 

"Oni su u potpunosti spremni za sve poslove koji traže internacionalne standarde u oblasti upravljanja i kreiranja podataka iz oblasti geoprostorne infrastrukture. U tom smislu smo postigli veliki iskorak, ali svi projekti u kojima učestvujemo i saradnja sa drugim fakutetima nas obavezuju da neprestano pratimo nove trendove i da unapređujemo naš nastavni proces", rekla je Milojevićeva. 

Ona je navela da je zajednička radionica Erazmus plus projekta BESTSDI i Impuls projekta, koju organizuju AGGF i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, usmjerena ka sagledavanju dostignutih rezultata posredstvom ova dva projekta i nastavka rada u skladu sa ciljevima koja ova dva projekta imaju. 

Milojevićeva je pojasnila da je cilj Erazmus plus projekta BESTSDI unapređenje nastavnih programa kojima se osposobljavaju budući geodeti za poslove u oblasti geodezije, dok je cilj Impuls projekta razvijanje tehnologije institucija koje su nosioci unapređenja tih sistema uz podršku i pomoć fakulteta. 

Srđan Radulj, zamjenik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske rekao je da ova institucija aktivno učestvuje u  Impuls projektu čiji je cilj da se uskladi međunarodna regulativa u oblasti infrastrukture geoprostornih podataka u Republici Srpskoj. 

"S tim ciljem je osnovan i Savjet za infrastrukturu geoprostornih podataka, a glavni cilj je da se svi geoprostorni podaci koje posjeduje ne samo RUGIP, već i sve druge institucije, javna preduzeća, budu objedinjeni kako bi bili dostupni građanima Srpske i svima onima koji žele da žive, rade i ulažu u Srpsku", rekao je Radulj. 

On je dodao da bi se u toj bazi mogli naći podaci o putevima, vodama, kao i određenim privrednim subjektima. 

Radulj je naveo da je želja da se tokom radionice razmijene iskustva sa zemljama u regionu, kao i da se čuju iskustva skandinavskih zemalja u oblasti infrastrukture geoprostornih podataka kako bi došli do kvalitetne infrastrukture geoprostornih podataka i da ona bude aktivan činilac u razvoju Republike Srpske. 

Peter Vestrom, šef Odjeljenja za međunarodnu saradnju Švedske kartografske i geodetske uprave jrekao da je Impuls projekat regionalni projekat, koji je podržala Vlada Švedske i u koji su uključene geodeske uprave u regionu, a odnosi se na razmjenu znanja i informacija između ovih institucija. 

On je rekao da je zajednička radionica Erazmus plus projekta BESTSDI i Impuls projekta prilika za razmjenu informacija i saznanja u vezi sa ova dva projekta. 

Željko Bačić, rukovodilac projekta BESTSDI je rekao da se nivo razvijenosti nekog društva mjeri i tim kako efikasno se koriste prostorne informacije u tom društvu. 

"Naš zadatak na projektu BESTSDI, u kojem učestvuje 16 univerziteta iz regiona, je razviti studijske programe vezane za infrastrukturu prostornih podataka koji će omugućiti da svi fakulteti i univerziteti koji učestvuju u projektu unaprijede sadržaje studijskih programa i za određeni broj godina na tržište rada plasiraju kadrove koji su sposobni graditi infrastrukturu geoprostornih podataka", rekao je Bačić, koji je i prodekan na Geodetskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. 

Učesnike radionice, ispred Univerziteta u Banjoj Luci, pozdravila je prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunaorodnu i međuuniverzitetsku saradnju.

Zajednička radionica Erazmus+ projekta BESTSDI i Impuls projekta okupila je predstavnike akademske zajednice svih univerziteta iz Republike Srpske, BiH, zemalja regiona, ali i evropskih univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7598/Srn2018-4-23_1258316_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8210.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8218.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8257.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8264.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8270.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8289.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7598/large_DSC_8306.jpg