Navigacija
Viber X logo

Stipendije za pisce

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Centralna evropska inicijativa u saradnji sa Udruženjem slovenskih pisaca, u okviru Međunarodnog književnog festivala Vilenica, pokrenula je konkurs za stipendiranje rezidencijalnih boravaka namijenjenih književnicima. 
Stipendiranje rezidencijalnih boravaka književnika ima za cilj da ohrabri prekograničnu saradnju i promociju na polju književnosti za mlade pisce iz zemalja centralne Evrope, koje nisu članice Evropske unije. U okviru stipendije obezbjeđena je novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 evra, za tromjesečni boravak u jednoj od zemalja članica Centralne evropske inicijative po izboru kandidata.

Dobitnik stipendije će biti gost 30. Međunarodnog književnog festivala Vilenica, koji će se održati u periodu od 5. do 9. septembra 2018. godine, na različitim lokacijama u Sloveniji. Ime dobitnika stipendije biće zvanično objavljeno na konferenciji za štampu krajem avgusta, a stipendija će biti dodijeljena na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala. Kandidat ima pravo na stipendiju u periodu od . Kandidat ima pravo na stipendiju od 5. septembra 2018. do 5. septembra 2019. godine.

U roku od 60 dana nakon završetka rezidencijalnog boravka, kandidat mora podnijeti pisani izvještaj.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za stipendiju su pisci iz svih žanrova, do 35. godina starosti, iz država članica Centralno evropske inicijative, a koje nisu dio Evropske unije (Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora , Srbija i Ukrajina).

Prijava
Rok za prijavu je 30. april 2018. godine. Prijave moraju biti dostavljene putem pošte, na sljedeću adresu:

Slovene Writers' Association
(Writer in residence)
Tomšičeva 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia

Zahtjev mora sadržavati sljedeće obavezne priloge:
1. popunjen obrazac za prijavu (Prilog 1)
2. biografija podnosilaca zahtjeva na engleskom jeziku (max. 1.800 karaktera bez razmaka);
3. kopija važeće lične karte ili pasoša s vidljivim datumom i mjestom rođenja, te državljanstvom podnosilaca zahtjeva;
4. bibliografija podnosilaca zahtjeva na engleskom jeziku (max. 3.600 znakova bez razmaka);
5. opis projekta koji će se implementirati tokom tromjesečnog boravka, na engleskom jeziku, (2.000 – 4.500 znakova bez razmaka). Projekat mora biti književno djelo (svi žanrovi i teme), ne istraživački/naučni projekt;
6. Potpisano pismo preporuke- original, na engleskom jeziku (max. 1800 znakova bez razmaka, pisma bez originalnog potpisa neće se uzeti u razmatranje).
Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Procedura apliciranja:
1) Prijavni obrazac će biti distribuiran kroz sve glavne organizacije pisaca u državama kandidatkinjama, na veb-stranici CEI-a www.cei.int, Udruženja slovenskih pisaca www.drustvopisateljev.si  iVilenica festivala, www.vilenica.si.
2) Međunarodni odbor uključujući članove iz Slovenije, Italije i Austrije će razmotriti prijave dostavljene poštom najkasnije do 30. aprila 2018. godine
3) Prijave će se ocjenjivati prema sljedećem kriteriju: 30% (3 boda) za bibliografiju, 50% (5 bodova) za opis projekta i 20% (2 boda) za pismo preporuke.
4) Svi kandidati će biti obaviješteni o odluci odbora do 15. jula 2018. godine.
5) Ime dobitnika stipendije će službeno biti objavljeno na konferenciji za novinare krajem avgusta, a stipendija će biti dodijeljena na svečanom otvaranju festivala ,
6) 60 dana po završetku rezidencijalnog boravka, kandidat mora podnijeti pisani izvještaj na engleskom jeziku (7.200 do 9.000 znakova bez razmaka) poštom ili putem imjela Udruženju slovenskih pisaca.
 
Informacije:
Pitanja možete postavljati putem imjela ili faksa, najkasnije 14 dana prije isteka roka za prijave:
Slovene Writers’ Association
Društvo slovenskih pisateljev
Ms Nana Vogrin
Tomšičeva 12
SI-1000 Ljubljana
e-mail: nana.vogrin@vilenica.si  
Faks: 00386 1 42 16430 
Telefon: 00386 1 25 14144
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7404/stipendije-slovenija.jpg