Navigacija
Viber X logo

Održan naučni skup o voćarstvu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U cilju unapređeanja saradnje sa proizvođačima banjalučke regije, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 25. januara 2018. godine organizovao je stručni skup "Susreti voćara banjalučke regije – Aktuelna pitanja nauke i struke". 

Skupu koji je organizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, prisustvovalo je preko 60 učesnika iz Banja Luke, Gradiške, Srpca, Kozarske Dubice, Prijedora, Prnjavora, kao i predstavnici resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, resornih inspekcijskih službi, privrednici idr. 

Prof.dr Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta i prof.dr Boris Pašalić, su u ime organizatora pozdravili učesnike skupa održanog na Poljoprivrednom fakultetu.

Prof.dr Miljan Cvetković je ukazao na potencijale ovog fakulteta u sektoru voćarstva kao i potrebe za intenziviranjem saradnje. 

S druge strane, Bojana Šukalo je prezentovala aktivnosti resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi sa posebnim akcentom na sektor voćarstva, dok je  mr Dragan Vučković poredstavio nove projektne aktivnosti jedinice za koordinaciju projekata i ukazao na nove mogućnosti za proizvođače u aktivnostima kroz klastere. Riječ je uzeo i prof. Mićić koji je govorio o  radu Naučnog voćarskog društva Republike Srpske, a posebno o časopisu ''Fructus''.

Koji su rezultati gajenja kruške u Sloveniji, kakvi su problemi i šta je dobra proizvodna praksa korisna i za proizvođače sa ovih prastora, moglo se čuti od prof. dr Stanislava Tojnka sa Univerziteta u Mariboru. 

U završnom dijelu skupa prof. dr Miljan Cvetković je govorio o organizaciji savetodavne službe u Americi na primeru univerziteta u Oregonu.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7346/01Susreti_vo%C4%87ara_banjalu%C4%8Dke_regije_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7346/02Susreti_vo%C4%87ara_banjalu%C4%8Dke_regije_Pozdravna_re%C4%8D_dekana.jpg