Navigacija
Viber X logo

Predavanje prof. dr Branke Dimitrijević

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci,  u okviru realizacije Erazmus+ projekta KLABS, studija drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam i naravno, obilježavanja godišnjice Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta  organizuje gostujuće predavanje prof. dr Branke Dimitrijević  sa Univerzitet Stratklajd iz Glazgova, na temu "Održivi razvoj Glazgova". 

Predavanje će se održati u srijedu, 13. decembra ove gofdine u amfiteatru AGGF – studentski Kampus , Bulevar vojvode Petra Bojovića bb, u 17.00 časova.

Dr Branka Dimitrijvić je profesor arhitekture i Direktor za razmjenu znanja na Departmentu za Arhitekturu Univerziteta Strathclyde u Glazgovu, u Škotskoj, Velika Britanija.

Diplomirala je na Fakultetu za Arhitekturu i urbanizam u Sarajevu. Magistrirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu sa temom iz oblasti revitalizacije graditeljskog naslijeđa. Doktorsku tezu of arhitekti Karlu Paržiku, koji je izgradio preko 100 objekata širom Bosne i Herzegovine u periodu između 1884 - 1942. godine, odbranila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1994. godine živi u Glazgovu gdje je radila, osim na Strathclyde Univerzitetu, i na Glazgov Caledonian Univerzitetu. Od 1998. je proširila svoje istraživačke interese na područje održive arhitekture i urbanizma, uključujući i održivu obnovu graditeljskog nasljeđa.

Paralelno sa istraživačkim radom, Branka Dimitrijević je bila direktor četiri multi-institucionalna projekta za saradnju sa arhitektonskim i građevinskim firmama, građevinskim klijentima i proizvođačima građevinskih materijala i elemenata na primjeni rezultata istraživanja u praksi u periodu od 2001-2014. godine. Od 2009. godine rezultati tih projekata su bili publikovani putem interaktivnih 'online' seminara, konferencija i tromjesečnog časopisa koji su privukli pažnju preko 3,500 učesnika iz preko 50 zemalja.

U periodu od 2005.-2014. Bila je gostujući profesor na Politehničkom univerzitetu u Bariju i od 2011-2013 na Univerzitetu Basilicata u Materi, Italija.

Brankino predavanje o 'Održivom razvoju Glazgova' će ukazati kako su planeri u Glazgovu nastojali da razviju novi model održivog grada kao reakciju na negativne posljedice industrijskog razvoja i loše stambene izgradnje u prvoj polovini 19. vijeka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7193/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B0%D0%B3%D0%B3%D1%84.jpg