Navigacija
Viber X logo

Predstavnik Univerziteta na Međunarodnoj konferenciji u Kini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Pekingu je od 30. novembra do 2 novembra 2017. godine, u organizaciji Kineske akademije šumarstva (Chinese Academy of Forestry), održana Prva Međunarodna konferencija o saradnji u oblasti istraživanja i edukacije u sektoru šumarstva.

Pored toga, u gradu Yiwu je održana post-konferencijska studijska posjeta Međunarodnom sajmu proizvoda šumarstva. Konferencija je održana u okviru mehanizma 16+1, odnosno programa saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (Cooperation between China and Central and Eastern European Countries). Neki od osnovnih ciljeva ove saradnje odnose se na poboljšanje političke saradnje, jačanja ekonomskih veza i razmjene iskustava, ljudi i znanja.

Nastavnik Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, doc. dr Dragan Čomić, je u svojstvu predstavnika Bosne i Hercegovine za sektor šumarstva, kandidovan za učešće na Konferenciji, gdje je pored izrade Izvještaja za sektor šumarstva u BiH (Country report), imao aktivno učešće u radu Konferencije, ali i biznis foruma. Učešće u radu Konferencije je imalo i preko 150 predstavnika Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Velike Britanije i Kine.

Na Konferenciji je u sedam sesija, pored uvodnih obraćanja, prezentovano 26 prezentacija iz različitih oblasti šumarstva, i to: uređivanja i gajenja šuma, šumarske ekologije i zaštite životne sredine, monitoringa i procjene u šumarstvu, šumarske bio-ekonomije, kao i edukacije u oblasti šumarstva. Na kraju svake sesije su navedene potencijalne mogućnosti za saradnju između Kine i zemalja CEEC. 

Kao posebna sesija organizovan je biznis forum sa Kineskom nacionalnom asocijacijom za proizvode šumarstva, gdje su posebno aktivno učešće imali predstavnici Hrvatske, Slovenije i BiH.

Neki od prijedloga za saradnju iz oblasti edukacije iz oblasti šumarstva su: 
1.    Zajednički naučnoistraživački projekti;
2.    Razmjena stručnjaka i iskustava;
3.    Zajedničko organizovanje konferencija i seminara;
4.    Uspostavljanje više mreža po različitim oblastima u sektorima šumarstva. 

Za visokoškolske ustanove iz oblasti šumarstva je istaknuta mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji sa Kineskom šumarskom akademijom (Chinese Academy of Forestry), i inicijativa može biti pokrenuta od strane univerziteta u Bosni i Hercegovini. 

Takođe, Kineska šumarska akademija, ali i druge naučnoistraživačke ustanove/organizacije su veoma zainteresovane za razmjenu studenata i eksperata, i u tom smislu je moguće organizovati aktivnosti od studijskih posjeta, predavanja na kineskim visokoškolskim ustanovama, do postdoktorskih studija. Za sve institucije/ustanove/oraganizacije, bilo da su iz oblasti administracije, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada ili biznis sektora, postoji mogućnost registrovanja na zvaničnom sajtu 16+1.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7122/008.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7122/20171101_085538.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7122/20171101_113829.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7122/IMG-dfe7c8ab8e3c79e730acc235f8607804-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7122/001.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7122/002.JPG