Navigacija
Viber X logo

Predsjednica Vlade održala predavanje učesnicima konferencije ''Studenti u susret nauci"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, održala je 29. novembra 2017. godine , predavanje za učesnike naučno – stručne konferencije ''Studenti u susret nauci'' o temi ''Uloga Vlade Republike Srpske u podršci i razvoju nauke i tehnologije, obrazovanju i aktivnoj participaciji mladih u društvu".

Predsjednica Vlade je na predavanju održanom na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, naglasila da je visoko obrazovanje ključno za izgradnju i funkcionisanje ne samo obrazovnog sistema, već i društva uopšte, jer se školovanje kadra koji preuzima lidersku ulogu u svim segmentima društva odvija upravo na ovom nivou obrazovanja.   

"U periodu od 2007. godine do danas mnogo je učinjeno u pravcu internacionalizacije sistema visokog obrazovanja, otvaranja ka svijetu i njegovog usklađivanja sa savremenim tokovima Evropskog prostora visokog obrazovanja /EHEA/", istakla je  i naglasila da taj proces treba intenzivirati u narednom periodu, ali istovremeno raditi i na komercijalizaciji u smislu jačanja instituta pri ustanovama visokog obrazovanja koji su u stanju realizovati kvalitetne projekte i samim tim unapređivati univerzitete.

Po njenim riječima neophodno je povećati udio naučno-istraživačkog rada u ukupnoj aktivnosti akademskog osoblja i povezati rezultate ovog rada sa potrebama tržišta.

Govoreći o izdvajanjima za visoko obrazovanje, predsjednica Cvijanović je istakla da se, posmatrajući 2017. godinu, na godišnjem nivou iz Budžeta Republike Srpske, putem Ministarstva prosvjete i kulture, izdvaja više od 75 miliona KM, od čega je na funkcionisanje javnih visokoškolskih ustanova izdvojeno oko 62 miliona KM /plate zaposlenih, materijalni i drugi troškovi/.

Prema riječima predsjednice Cvijanović, za studentski standard, smještaj i ishranu u studentskim domovima, stipendiranje studenata sva tri ciklusa studija, pomoć studentskim organizacijama i slično izdvojeno je oko 13 miliona KM.

Takođe, navela je da su to u odnosu na 2010. godinu značajna povećanja, kada su kako navodi ukupna izdvajanja iz Budžeta Republike Srpske za ovu kategoriju iznosila oko 57 miliona KM.

Predsjednica Vlade, naglašava i to da  manifestacija "Studenti u susret nauci" veoma uspješno govori o interakciji sudenata, nastavnog osoblja i Vlade na planu promovisanja zajedničkog rada, prioriteta i unapređenja i modernizovanja nastavnog procesa. 

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr  Radoslav Gajanin rekao je da Univerzitet, Vlada i resorna ministarstva pružaju punu podršku studentima u organizaciji ove konferencije. 
On je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi za podršku u održavanju naučno – stručne konferencije ''Studenti u susret nauci''.

"Konferencija je značajna jer studenti prvi put publikuju svoje naučne radove. Ona je i multidisciplinarna, odnosno postoji povezanost između različitih naučnih oblasti. Studenti koji studiraju različite fakultete, razmjenjujući iskustva, dolaze do novih ideja koje će realizovati tokom ili nakon studija", naveo je v.d. rektora Univerziteta u Banjoj Luci. 

Prof. dr Gajanin kaže i da konferencija iz godine u godinu napreduje i po broju prijavljenih naučnih radova. Podsjetio je da je ovo konferencija ispunila sve kriterijume da bude konferencija  međunarodnog značaja.

''Svi radovi koji su prezentovani na ovoj konferenciji već su publikovani u zbornik radova. Radovi su recenzirani i služiće našim studentima, a kasnije i našim saradnicima u daljem izboru u zvanje'', povdukao je prof. dr Radoslav Gajanin navodeći da su svi publikovani radovi prošli sve instance koje su bile potrebene. 

Kako kaže recenzije radova su radili ugledni profesori sa izuzetnim kompetencijama.
Predsjednik Organizacionog odbora konferencije "Studenti u susret nauci" Marija Puljarević naglasila je da je riječ o skupu međunarodnog karaktera, te da su u okviru ovogodišnje konferencije održana mnoga predavanja i takmičenja iz raznih naučnih oblasti.

Predavanju predsjednice Vlade, pored velikog broja studenata, predstavnika studentskih organizacija prisustvovao je i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić.

Naučno – stručnu konferenciju ''Studenti u susret nauci'' deseti  put organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci. 

Konferencija se održava od 27. do 30. novembra 2017. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci. Interdisciplinaran karakter konferencije omogućuje studentima različitih afiniteta da se istaknu i promovišu, te prezentuju svoja naučno-stručna dostignuća, ali i dobiju uvid u naučna dostignuća studenta drugih univerziteta.   

Inače, konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9036.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9033.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9025.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9024.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9011.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_9010.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_8996.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7163/IMG_8994.JPG