Navigacija
Viber X logo

Održani ''Oktobarski pravnički dani''

Opšte

Drugom plenarnom sjednicom na kojoj su usvojeni brojni zaključci dvodnevne rasprave po katedrama i podjelom certifikata učesnicima, 7. oktobra je na Pravnom fakultetu Univerziteta Banjoj Luci završeno 14. savjetovanje pravnika „Oktobarski pravnički dani“.

Brojni pravnici sa područja cijele prethodne Jugoslavije i iz inostranstva dva dana raspravljali su o osnovnoj temi „Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema“.

Naročito zanimljiva izlaganja i diskusije mogle su se čuti  u radu pet katedri u kojim se po oblastima  raspravljalo o radovima koji su stigli za ovogodišnje savjetovanje pravnika.

Da podsjetimo,  za 14. savjetovanje pravnika „Oktobarski pravnički dani“ stigao je  91 referat od 120 autora. Ti radovi objavljeni su u tri toma časopisa Udruženja pravnika Republike Srpske „Pravna riječ“. U tom obimnom štivu praktičari iz svih oblasti prane nauke sigurno će pronaći nešto zanimljivo za sebe. Nešto od toga svakako će biti od koristi i za dalji razvoj i funkcionisanje pravnog sistema u Republici Srpskoj.

Ovogodišnje, 14. savjetovanje pravnika Oktobarski pravnički dani juče je otvorio predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske, akademik prof. dr Rajko Kuzmanović. U prigodnoj besjedom naglasio je da je u Udruženju pravnika Republike Srpske  aktivno više od tri hiljade pravnika koji djeluju u osam podružnica širom Republike Srpske. Podsjetio je da je do sada organizovano 14 savjetovanja na kojim je učestvovalo više od 11 hiljada pravnika. Istakao je takođe da ova generacija  pravnika ima  važnu i tešku  ulogu jer se stvara novi pravni poredak.

U ime domaćina, učesnicima se prigodnom besjedom obratio i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić.

„Ponovo smo zajedno 14. put na fakultetu koji decenijama obrazuje generacije pravnika koji sa profesionalnom posvećenošću kreiraju pravni život, stvaraju i primjenjuju zakone. Svijet prava se neprekidno mijenja i pravnici imaju samo jedan izbor da marljivo prate promjene i razgovaraju i raspravljaju o tim promjenama. Ovo savjetovanje omogućava i da se nekadašnji studenti privremeno vrate na mjesto gdje su započeli susret sa pravom“, rekao je pored ostalog dekan prof. dr Željko Mirjanić.

Ovogodišnjem Savjetovanju pravnika prisustvovali su i mnogi ugledni gosti. Prigodnim riječima učesnike su pozdravili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, prof. dr Miodrag Orlić iz Beograda, prof. dr Dragan Bolanča iz Splita, prof. dr Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Podgorici. Učesnicima ovogodišnjeg savjetovanja pravnika stigli su i brojni telegrami podrške od  dugogodišnjih prijatelja  koji su bili spriječeni da prisustvuju ovogodišnjem savjetovanju pravnika.

 

Poslije  svečanog otvaranja 14. savjetovanja pravnika „Oktobarski pravnički dani“ održano je prvo plenarno zasjedanje na kojem su prisustvovali svi učesnici ovog naučnog skupa. Uvodno izlaganje održao je predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović. Govorio je o temi „Kontraverze u razvoju ustava i ustavnosti u svijetu i kod nas“.

Poslije prve plenarne sjednice delegacija organizatora u sastavu prof. dr Željko Mirjanić, docent dr Zoran Vasiljević i student Suzana Obradović položili su cvijeće  na spomen ploču  studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su u  minulom otadžbinskom ratu ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

U jednoj od pauza, izdavačka kuća Paragraf iz Beograda održala je prezentaciju baze podataka u kojoj se nalazi pravnička literatura (službeni glasnici, presude, konvencije, sudska praksa, modeli ugovora i sl.).

Danas prije podne i juče učesnici ovog međunarodnog naučnog skupa marljivo su radili u katedrama. Na kraju prvog radnog dana u okviru ovogodišnjeg savjetovanja pravnika na Pravnom fakultetu održane su još neke značajne manifestacije. Sinoć je u prisustvu brojnih učesnika i prijatelja promovisana knjiga „Besjede“ akademika prof. dr Rajka Kuzmanovića. Ta knjiga sadrži 100 najvažnijih besjeda autora izgovorenih u različitim prilikama. O toj knjizi u uvodnim napomenama nadahnuto i biranim riječima govorila je akademik prof. dr Snežana Savić. Svoje impresije i zapažanja  o knjizi publici su predstavili i recenzenti prof. dr Nikola Mojović i prof. dr Siniša Karan. O tome kako je nastala ova knjiga, nenametljivo i skromno govorio je i sam autor, akademik prof. dr Rajko Kuzmanović.

Još jedna tradicionalna manifestacija, Pravnički čas privukla je sinoć pažu mnogih poštovaoca lika i djela istaknutog pravnika, ministra, sudije, advokata Marka Arsovića. O O liku i djelu ovog vrsnog pravnika nadahnuto su govorili akademik prof. dr Miodrag Simović i ombudsmanBiH prof. dr Ljubinko Mitrović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7054/PRAVNI%C4%8CKI-DANI.jpg