Navigacija
Viber X logo

Održan prvi akademski čas za studente prve godine Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Zajedničkim akademskim časom za studente prve godine svih 17 fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održanim u prostorijama  Pravnog fakulteta  UNIBL,  danas je svečano obilježen početak nove 2017/2018. školske godine.

Prvi akademski čas održao je predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) akademik Vladimir Kostić, a času su, pored  više od 1000 brucoša, prisustvovali i predsjednik  Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske  akademik Rajko Kuzmanović, Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Radmila Pejić,  te rektor, prorektori, dekani i nastavno osoblje UNIBL.

Riječi dobrodošlice za 2216 novih studenata najvećeg univerziteta u Republici Srpskoj uputio je prije svih  rektor prof. dr Milan Mataruga, zahvalio im što su izabrali  upravo Univerzitet u Banjoj Luci, te  poručio da će nastavnici, saradnici kao i nenastavno osoblje dati sve od sebe da ih u narednim godinama uvjere da nisu pogriješili. „ Već samim tim što ste odlučili da studirate donijeli  ste dobru odluku.  Bez obzira što se u javnosti stalno postavlja pitanje  hoćete li  dobiti posao kada završite fakultet i što vam govore da folk pjevačice, trgovci, majstori mogu živjeti bolje nego vi sutra sa diplomom, podsjećam vas na riječi, svetog  vladike Nikolaja Velimirovića Žičkog koji je kazao 'ako si bogat samo onim što lopovi mogu ukrasti i moljci pojesti, s čim ćeš ostati ako lopovi zbilja ukradu i moljci pojedu '.  Zato, ulažite u sebe kroz sticanje novih znanja i vještina jer je to kapital koji je uvijek sa vama. To je ono što vam niko ne može uzeti, ukrasti, oteti i što ga budete više dijelili sa drugima više ćete ga imati. Budite ponosi što ste studenti Univerziteta u Banjoj Luci, ali u isto vrijeme budite ponos vašim roditeljima, gradu Banjoj  Luci u kojoj boravite, budite ponos Republike Srpske. Budite solidarni sa vašim kolegama, ali i svim građanima RS“, istakao je rektor, te u ime rukovodstva i nastavnog i nenastavnog  osoblja poželio novim studentima  da im godine provedene na UNIBL budu ispunjene lijepim trenucima koje će pamtiti do kraja života.

U ime Vlade RS brucošima je dobrodošlicu u akademsku zajednicu poželio ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić, naglasivši da su pred njima veliki izazovi. „Te velike izazove rješava prije svega nauka, odnosno sticanje, akumuliranje , usvajanje, razmjena i  unapređenje znanja. Nemojte zaboraviti da ste vi  nosioci tih procesa.  Kao neko ko je za 36 godina profesorskog staža imao oko 15 hiljada studenata, odgovorno mogu da tvrdim da je na ovim prostorima  riječ o  bistrim i  umnim ljudima. Ne sumnjam da će i ova generacija biti takva. Ali dok stičete nova znanja, nemojte zaboraviti da ste samo jednom mladi. Kao čovjek poručio bih vam da je u svemu tome ipak najvažnije da budete humani, da gajite ljubav, partnerstvo i pravi odnos prema ljudima“, istakao je ministar Komić, te studentima poželio da zajedno sa svojim profesorima iznjedre nova znanja, te da sutra preuzmu kormilo i daju  društvu doprinos koji će biti okosnica njegovog budućeg razvoja.

Svoji mladim kolegama riječi dobrodošlice na Univerzitet u Banjoj Luci poželio je i predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić. „Dvije najvažnije stvari koje čine  univerzitet jesu nauka i studenti. Od danas ste vi sadašnjost ovoga univerziteta.  Što se tiče vremena koje dolazi, možda vam to u ovome trenutku i nije jasno, ali vjerujte mi, ovo je zaista najbolje vrijeme u životu koje ćete imati i iskoristite ga maksimalno, na najbolji mogući način. Pored učenja, život na univerzitetu donijeće vam mnogo prijatelja i  lijepih trenutaka, upoznaćete vaše životne prijatelje koji sjede ovdje negdje u amfitetaru, kao i vaše ljubavi. Sa druge strane, sigurno ćete imati i  manje lijepih trenutaka, ali i to je sastavni dio života. Borite se , vjerujte i ta vjera će vas nositi da ne izgubite vjeru u sebe , da ne izgubite vjeru u vaše kolege, profesore, univerzitet, društvo i na kraju da ne poželite da odete odavde“, poručio je Savić.

Nakon pozdravnih obraćanja, uslijedilo je inspirativno  izlaganje akademika Kostića koji je sa studentima podijelio neka svoja razmišljanja ne samo kada je o sticanju znanja  riječ nego i o  vrijednostima  koje bi trebale da im budu vodilja u godina koje su pred njima.

„Vi, kao studenti, danas ulazite u svet posebnog, složenog međuodnosa sa nama, Vašim profesorima. Upravo na ovakvim proslavama možemo da sagledamo svu nadmoć, neophodnost i trajnost naizgled banalne dijalektike akademije ilustrovanoj u stalnoj međuigri profesora i studenata. Jer, da bi jednom dobro govorili, morate najpre da naučite da dobro (dodao bih i kritički) slušate. Umberto Eko je komentarisao provokativno pitanje jednog studenta upućeno profesoru: „Izvinite, ali u eri Interneta, šta Vi tražite ovde?“ Negde u pozadini ove bezobrazne provokacije bila je ideja da Internet, Magna Mater svih enciklopedija, zna gde se nalaze Uskršnja ostrva, „poznaje proces hladne fuzije“, zna sve o Ratovim ruža i „beskrajnim raspravama o tome koji je najveći prosti broj“ – jednom rečju, tu je gotovo sve, sem kako se nešto potraži, filtrira, izabere, prihvati ili odbije. Eko kaže da „su svi koji imaju dobro pamćenje u stanju da skladište nove informacije“. Ali kada je reč o tome šta treba zapamtiti, a šta zaboraviti, e tu je potrebna mnogo veća veština. U tome i jeste razlika između nekoga ko je završio neki fakultet (makar i na jedvite jade) i nekoga ko je autodidakt (čak i kada je u pitanju genije)“, istakao je akademik Kostić, dodajući da bez obzira koliko bili uvjereni u svoj talenat i sposobnosti, studenti ne trebaju zanemariti dobronamjerne savjete koje su čuli od svojih profesora.

„Vama koji ste , kao i svi u vašim godinama, spremni da menjate svet, za taj posao biće potreban potpuno novi pojmovnik i rečnik – ukratko novi jezik delovanja.  Koliki ćete udeo tradicije, istorije i kontinuiteta  u njemu ipak ostaviti, moraćete sami da odlučite. Ako Vam moje mišljenje išta znači, uprkos sve učestalijim savetima, nemojte olako ništa da odbacujete. Budućnost nije plod bezgrešnog začeća! Budućnost ima roditelje, praroditelje, askurđele...“, istakao je predsjednik SANU.

On je studentima poručio da se ne boje , jer  porazi mogu biti i ljekoviti. „Klonite se predrasuda i aktivno ih otkrivajte u prostoru svoje ličnosti… Štitite svoj, ali i tuđi integritet… Ne zaboravite da se stidite, jer  stid je osnova superiornosti homo sapiens… Uporedo gajite i samosvest i skromnost, pod senkom neophodne pristojnosti… Naučite da slušate druge… I kada se budete suočavali sa teškim problemima ostavite mesta za igru… Nemojte da ljubav prema istini i drugim ljudima ustupi mesto volji za moć…Neumorno sklapajte prijateljstva “, samo su neki od savjeta koji je akademik Kostić podijelio sa studentima, uz poruku:  „Ne bojte se- fakultet ćete završiti. Do tada,  ali i potom, ne razbijajte glave, nego činite onoliko koliko ste kadri! Na kraju nemam šta drugo da vam kažem nego ono što se govori rudarima kada silaze u jamu-srećno!“

Kompletno obraćanje akademika Kostića možete pronaći u prilogu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6949/thumb_12.jpg