Navigacija
Viber X logo

Književno veče sa Uve Kolebom

Opšte

Književno veče sa njemačkim piscem Uve Kolbeom, održano je 26. oktobra 2017. godine u Austrijskoj biblioteci pri Fililoškom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovoj manifestaciji su prisustvovali studenti odsjeka Njemački jezik i književnost. Pozdravnu riječ dao je rukovodilac Austrijske biblioteke, Mihael Resanović, a moderaciju je vršila, Izabela Vinšu, pripravnica pri Fondaciji Konrad Adenauer u BiH.

Uve Kolbe čitao je poeziju iz svojih knjiga poezije: „Lietzenlieder“, „Gegenreden“, ali i iz zadnje objavljene knjige pjesama „Psalmen“, nakon čega je vođena diskusija.

Kolbe je „Austrijskoj biblioteci“ poklonio primjerak zbirke pjesama „Lietzenlieder“, koju zainteresovani studenti, ali i građani, koji govore njemački jezik, mogu da pozajme u Austrijskoj bilbioteci.

Književno veče je održano u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer u BiH.

Inače,  Uve Kolbe je rođen 1957. u Istočnom Berlinu.

 Postao je poznat po svojoj lirskoj poeziji, kasnije i kroz prozu i eseje. Njegova prva zbirka poezije objavljena je 1980. godine u Narodnoj Republici Njemačkoj pod naslovom "Rođen", a potom i u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Od 1983. do 1987 bio je urednik magazina „Samizdat Mikado“. Godine 1986. dobio je vizu za Saveznu Republiku Njemačku. Kolbe je od tada više puta bio stipendista u okviru kulturne razmjene u Amsterdamu.

1988. preselio se u Hamburg.  Godine 1989. bio je izabran kao pjesnik za rezidencijalni program boravka na Univerzitetu u Teksasu. Slijedili su boravci u Rimu, Berlinu i Baden-Württembergu. Od 1997. do 2004. godine je na Univerzitetu u Tibingenu vodio studio književnosti i pozorišta. Zatim je u okviru rezidencijalnog boravka pisaca boravio u Ohaju i Meadvilu u Pensilvaniji. Dobitnik je književnih stipendija gradova Štade, Rajnsberg, Calw, Otendorf i Drezden.

 Nagrade (izbor): Friedrich-Hölderlin-Preis (nagrada Fridrih Helderlin), Heinrich-Mann-Preis (nagrada Hajnrih Man), Reiner-Kunze-Preis (nagrada Rajner Kunce), dobio je počast „Njemačke Šilerove fondacije iz 1859" (Deutschen Schillerstiftung von 1859), Klopstockpreis für neue Literatur (nagrada Klopštok za noviju književnost).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7029/knjiyevno.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7029/knjiyevno2.jpg