Navigacija
Viber X logo

Konferencija o visokom obrazovanju u poljoprivredi i saradnji sa agrobiznis sektorom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa Univerzitetom primijenjenih nauka Vajenštefan iz Trizdorfa (Njemačka) organizovao je 21. septembra 2017. godine u Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Konferenciju o visokom obrazovanju u poljoprivredi i saradnji sa agrobiznis sektorom

Kako je prilikom otvaranja istaknuto, konferencija je organizovana da bi se  kroz razmjenu mišljenja  predstavnika univerziteta i industrije, i sagledavanje iskustava iz nekih od zemalja Evropske unije i zemalja regiona, identifikovale mogućnosti za unapređenje visokog obrazovanja u poljoprivredi usklađenog sa potrebama i problemima agroindustrijskog sektora.

Na skupu su izlaganja imali priznati stručnjaci sa univerziteta i iz agrosektora Njemačke, Poljske, Češke, Srbije i Crne Gore koji su prenijeli iskustva iz svojih sredina,  dok su o saradnji visokog obrazovanja i privrede na primjeru Republike Srpske govorili prof. dr Željko Vaško  rukovodilac Instituta za ekonomiku, poljorivredu i ruralni razvoj Poljoprivrednog fakulteta UNIBL i Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Konferenciji su prisustvovali i brojni gosti, između ostalih ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovni Nj.E. gđa Kristine Hohman (Christiane Hohmann), prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i prof. dr Strain Posavljak , te pomoćnici ministara u Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu nauke i tehnologije i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radmila  Pejić, Siniša Marčić i Boris Pašalić.

Pozdravljajući u ime domaćina učesnike i goste konferencije, doc. dr Gordana Rokvić je istakla da je ovaj skup jedna u nizu aktivnosti koje zajednički organizuju Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Univerzitet primijenjenih nauka Vajenštefan iz Trizdorfa čija saradnja seže godinama unazad. Kako je istakla, saradnja se ogledala prije svega u razmjeni nastavnika i studenata, a u zadnje dvije godine zajednički se radi na projektu čiji rezultati treba da doprinesu unapređenju visokog obrazovanja u oblasti poljoprivrede i pokretanju zajedničkog studijskog programa na kojem bi se školovao kadar obučen  da ponudi rješenja za probleme sa kojima se privrednici u realnosti suočavaju.

Podsjećajući na uspješnost dugogodišnje saradnje dva univerziteta, Johanes Holcner (Johannes Holzner)  profesor agroekonomije na Univerzitetu Vajenštefan je istakao da „koliko je god  bitna saradnja između univerziteta, još je bitnija saradnja između univerziteta i industrije, te da je konferencija i organizovana kako bi se govorilo  o važnosti i pozitivnim  primjeri te saradnje“. Prof. Holcner je dodao da je najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje dva univerziteta usavršavanje ovdašnjeg nastavnog kadra na Univerzitetu Vajenštefan, i činjenica da su tako stečeno znanje bili u prilici da primijene i prenesu po povratku u Republiku Srpsku.

O značaju saradnje kako dva univerziteta tako i akadamske zajednice i agrobiznisa, govorila je i ambasador Njemačke gđa Hohman koja je podržala organizatore skupa u njihovoj namjeri da rasvijetle jednu ovako bitnu temu, te izrazila očekivanje da će u BiH uskoro biti donesena strategija razvoja poljoprivrede, što bi, kako je istakla omogućilo lakši i brži pristup evropskim fondovima u ovoj oblasti.

Profesor Vaško je istakao da Fakultet i Univerzitet, osim što obrazuju nove naraštaje,  istovremeno predstavljaju prostor gdje se nastavnici i istraživači bave naukom, odnosno gdje postoji kritična masa istraživača koja može biti u funkciji privrednika  i zajedno sa njima rješavati određene probleme.  Stručnjaci iz evropskih  zemlje koji su došli na današnju konferenciju bili su u prilici da iz prve ruke prenesu tamošnja iskustva učesnicima skupa, ali istovremeno da pomognu u pronalaženju  balansa između teorije  i prakse tokom školovanja od čega  zavisi uspjeh diplomiranih inženjera poljoprivrede na tržištu rada, istakao je prof. Vaško.

O značaju konferencije govorio je i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. Gajanin koji je ispred naše visokoškolske institucije čestitao na dobroj organizaciji skupa, a učesnicima poželio uspješan rad.

Uz podsjećanje da je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci  nosilac obrazovanja i nauke  u oblasti poljoprivrede Republike Srpske kao najznačajnije privredne grane, prorektor Gajanin je naglasio da se upravo na  primjeru ovog fakulteta može vidjeti značaj uspostavljanja dobre saradnje nauke i obrazovanja sa sektorom privrede i izrazio očekivanje da će konferencija doprinijeti dodatom unapređenju visokog obrazovanja u oblasti poljoprivrede i povezivanju sa agrosektorom. Takođe, prorektor je podsjetio da su unapređenje saradnje sa privredom i razvoj preduzetničke kulture među glavnim strateškim ciljevima definisanim u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja Univerziteta u Banjoj Luci za period 2017-2025. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6920/1__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6920/2__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6920/3__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6920/4__1_.jpg