Navigacija
Viber X logo

Učešće rektora Milana Mataruge na 3. zajedničkoj naučnoj konfernciji u Parizu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga učestvuje na 3. zajedničkoj naučnoj konferncija o Zapadnobalkanskom procesu/Berlinskom procesu koja se održava u Parizu od 14. do 16. juna 2017 . godine .

Konferenciju organizuje Francuska akademija nauka,  u saradnji sa Njemačkom akademijom nauka „Leopoldina“.

Ovogodišnja konferencija održava se pod  motom „Pretvorite ideju u akciju: Investirajte u mlade naučnike i poslovni rast", a  fokusira je na dvije bitne teme.

Jedna od njih je formiranje Istraživačke fondacije „Nikola Tesla“  za podršku mladim istraživačima na prostoru Balkana, dok  se druga odnosi na  definisanje preporuka u okviru "Akcionog plana za pametni rast Zapadnog Balkana".

Cilj konferencije je da obezbijedi formalne preporuke za Samit šefova država i vlada Zapadnog Balkana koji će biti održan 12. jula 2017. u Trstu, Italija. U tu svrhu na Konferenciji u Parizu biće definisano zajedničko saopštenje, odnosno prijedlog  koji će biti predmet političkih konsultacija na samitu u Trstu.

Na konferenciji u Parizu učestvuju predsjednici akademija nauka svih balkanskih zemalja, te francuske, njemačke i italijanske akademije nauka,  rektori najvećih univerziteta balkanskih zemalja,  predsjednici rektorskih konferencija Francuske, Italije i Njemačke, kao i istaknuti istraživači i rukovodioci naučnih centara i instituta sa navedenog prostora.

Osim rektora Mataruge, sa prostora BiH na konferenciji u Parizu učestvuju predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6669/unnamed_1_.jpg