Navigacija
Viber X logo

Svečano obilježavanje završetka radova na rekonstruciji zgrade PMF-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U petak, 16. juna svečano je obilježen završetak radova na rekonstruciji zgrade PMF-a Univerziteta u Banjoj Luci u cilju poboljšavanja energetske efikasnosti.

Svečanosti na PMF-u, koja je počela otkrivanjem ploče na glavnom ulazu, prisustvovali su i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Republičkog fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović, predstavnici UNDP-a BiH, dekani, profesori i studenti našeg Univerziteta.

Prisutne goste u amfiteatru PMF-a pozdravio je dekan prof. dr Goran Trbić koji je tok prilikom izrazio posebnu zahvalnost Vladi Republike Srpske, Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (United Nationas development Programme-UNDP), Vladi Kraljevine Švedske i Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske koji su omogućili realizaciju ovog projekta sprovođenjem mjera energetske efikasnosti na PMF-u.

Dekan je takođe istakao da je realizacijom ovog projekta obezbijeđeno 50% uštede u energentima i da su stvoreni optimalniji uslovi za rad studenata i profesora.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao današnjoj svečanosti, rekao je da će realizacijom ovog projekta biti ostvarene velike uštede, a taj novac uložen u školske objekte.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je kroz projekat energetske efikasnosti zgrada PMF-a 18 objekat koji je obnovljen u ovom trenutku, te da će se u Republici Srpskoj još 6 objekata obnoviti u okviru ove građevinske sezone. Golićeva je navela da su svi građevinski radovi urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, da je u potpunosti zamijenjena krovna konstrukcija, objekat je termički izolovan, te zamijenjena stolarija, rasvjeta i radijatorski ventil.

Prisutne je pozdravila i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (United Nationas development Programme-UNDP) u BiH Nj.E. gđa Sezin Sinanoglu koja je tom prilikom naglasila da joj je drago što je UNDP učestvovao u ovom projektu, te da je ovaj projekat bitan iz više razloga.

,,Ovaj projekat nije bitan samo zbog energeteske efikasnosti, ovaj projekat je dom i mjesto gdje se proučava nauka, ovo je dom za inovacije i budućnost  gdje se proučavaju naučne discipline Rekonstrukcijom ovog objekta stvorili smo mnogo bolje uslove za rad studenata, a fakultet će sada uspjeti da ušteđena sredstva za grijanje uloži u obrazovanje i prirodne nauke''. dodala je Nj.E. gđa Sezin Sinanoglu.

Ministarka Golić i Nj.E. gđa Sezin Sinanoglu  u okviru današnje svečanosti potpisale su i sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Univerzitetskoj bolnici Foča i u Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" Laktaši.

Za radove na rekonstrukciji ovog objekta koji je sagrađen 1931.godine izdvojeno je oko milion KM. Vlada Srpske u energetsko opremanje ovog objekta uložila 600.000 KM, a UNDP i Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srpske 400.000 KM.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6675/unnamed__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6675/unnamed_2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7408.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7404.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7402.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7396.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7395.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/IMG_7392.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6675/103481.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6675/FB_IMG_1497622873250.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6675/FB_IMG_1497622800196.jpg