Navigacija
Viber X logo

Simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava na Pravnom fakultetu

Opšte

Simulacijom suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava završen je dvosemestralni rad Klinike za ljudska prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Tim povodom, pred početak simulacije suđenja održana je prigodna svečanost kojoj su pored brojnih studenata, nastavnika i saradnika našeg Fakulteta prisustvovali i predstavnik Savjeta Evrope Katarina Nedeljković iz Odjeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, šef Odjeljenja za vladavinu prava Misije OEBS-a  u Bosni i Hercegovini Frančesko Desantis, i posmatrač sudskih postupaka pri Misiji OEBS-a u BiH Dušanka Sekulić

U ime domaćina brojnim gostima i učesnicima ovogodišnje simulacije suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava obratila se prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ljiljana Mijović. Ona je podsjetila da već treću godinu zaredom uz pomoć Savjeta Evrope Pravni fakultet organizuje Kliniku za ljudska prava. Pohvalila je i studente koji su dva semestra, uglavnom, vikendom rano ustajali  da bi učestvovali u radu Klinike za ljudska prava. Naglasila je takođe da i narednih godina očekuje pomoć i saradnju Savjeta Evrope i Misije OEBS-a u organizovanju rada Klinike za ljudska prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci jer među studentima vlada veliki interes za ovaj oblik praktičnog obrazovanja.

„Učesnike Klinike za ljudska prava očekuje još i odlazak na Ljetnju školu ljudskih prava koja će se održati u Trebinju i na kojoj će učestvovati i neki drugi fakulteti. I tu će biti organizovano takmičenje studenata u simulaciji suđenja. Inače učesnici  Klinike za  ljudska prava najviše se raduju simulaciji suđenja jer je to prilika da pokažu šta su naučili“, istakla  je pored ostalog profesorica Ljiljana Mijović.

Prigodnim riječima učesnike ovogodišnje simulacije suđenja pozdravio je i Frančesko Desantis, šef Odjeljenja za vladavinu prava u Misiji OEBS-a u BiH, i Katarina Nedeljković, predstavnik Savjeta Evrope. Asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Igor Popović više je govorio o radu Klinike za ljudska prava. Naglasio je da su pored njega predavači na Klinici bili i  Nikolina Bajić, Tanja Dundić, i Olivera Ševo a mentor je prof. dr Ljiljana Mijović.

Inače na ovogodišnjem takmičenju studenata Pravnog fakulteta u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava učestvovala su četiri tima studenata. Po dva tima predstavljala su aplikanta, a druga dva tima zastupala su tuženu državu. Sudsko vijeće na ovom simuliranom suđenju u sastavu prof. dr Ljiljana Mijović, Katarina Nedeljković i Frančesko Desantis imali su težak zadatak. Ipak, jednoglasno su odlučili da je  pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u simulaciji suđenja četvrti tim studenata koji je u drugom suđenju zastupao Vladu tužene države. U pobjedničkoj ekipi takmičili su se studenti Katarina Pavlišin, Anđela Ivanković, Marija Deretić, Nevena Bojanić, Anđela Ela Lazić i Nikola Lero. Pobjednička priznanja i skromne poklone uručio im je šef Odjeljenja za vladavinu prava Misije OEBS-a u BiH Frančesko Desantis.

Na kraju simulacije suđenja Katarina Nedeljković je svim učesnicima takmičenja uručila certifikate Savjeta Evrope.

Pravi fakultet Univerziteta u Banjoj Luci

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1479.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1451.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1439.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6710/DSCN1405.JPG