Navigacija
Viber X logo

Posjeta delegacije AP Vojvodine Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Milan Mataruga sa saradnicima primio je 6. juna 2017. godine članove delegacije Autonomne pokrajine Vojvodine koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Srpskoj, prof. dr Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost  i  prof. dr Dušana Nikolića, rektora Univerziteta u Novom Sadu.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić, razgovarano je o institucionalnoj saradnji Republici Srpskoj i AP Vojvodini u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, sa akcentom na obrazovnoj i naučnoj saradnji našeg univerziteta sa Univerzitetom u Novom Sadu.

Kako je tom prilikom konstatovano,  iako dva univerziteta imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, postoji prostor za njeno produbljivanje u pojedinim segmentima.

To se prije svega odnosi na koncept mobilnosti u skladu sa bolonjskim principima koji podrazumijeva da istraživači, nastavnici i studenti našeg univerziteta jedan semestar ili jednu akademsku godinu provedu na Univerzitetu u Novom Sadu i obrnuto. 

Rektor Mataruga je zahvalio rektoru Nikoliću na podršci koju je Novosadski univerzitet pružao UNIBL na planu realizaciju pojedinih studijskih programa, te istakao da za Univerzitet u Banjoj Luci pogotovo dragocjena mogu biti iskustva parterskog Univerziteta u Novom Sadu u domenu univerzitetskog preduzetništva i transfera znanja na relaciji univerzitet - privreda, te  korištenja istraživačkih resursa. Takođe, zahvalio se pokrajinskom sekretaru Miloševiću na iskazanom interesovanju da zajedno sa odgovarajućim institucijama u RS podrži zajedničke obrazovne i naučne projekte.

Uz konstataciju da podrška neće izostati i u narednom periodu, rektor Nikolić je podsjetio da Univerzitet  u Novom Sadu ima blizu 250 laboratorija u različitim oblastima, bogate baza podataka i knjižne fondove, te izrazio  spremnost  univerziteta na čijem je čelu da navedene resurse podijeli sa kolegama i prijateljima u Banjoj Luci.

Sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku djelatnost u Vladi Vojvodine Zoran Milošević  je pozdravio  inicijativu da se kroz niz radnih sastanaka razgovara o saradnji institucija  RS i Vojvodine,  te naglasio  da područja međusobne saradnje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Republici Srpskoj treba revitalizovati, prije svega, kulturološki.

Podsjećajući da se na prostoru Republike Srpske  već dugi niz godina realizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u organizaciji  Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, te Tehničkog fakulteta u Novom Sadu i Metalurškog fakulteta u Beogradu, Ministar Komić je naglasio da je  današnji sastanak bio prilika da se sagledaju nove mogućnosti saradnje u cilju realizacije strateških ciljeva razvoja nauke i tehnologije:  kvaliteta i izvrsnosti u naučno-istraživačkom radu, veće međunarodne vidljivosti, te saradnje privrede i akademske zajednice.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6629/Naslovna.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6629/Druga_fotka.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6629/Tre%C4%87a_fotka.JPG