Navigacija
Viber X logo

Nagrada UNESCO-a za istraživača na SP  Hemija PMF UNIBL dr Maju Stanisavljević

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Maja Stanisavljević, zaposlena na studijskom programu za hemiju kao ekspert na tekućem projektu finansiranom od strane EIT raw materials fonda, dobila je prestižnu nagradu PhosAgro/ UNESCO/ IUPAC Partnership in Green Chemistry for Life. Nagrada je dodijeljena u Rusiji, u Sankt Petersburgu u okviru Svjetskog ekonomskog foruma. Nagrada podrazumijeva fond od 30 000 američkih dolara namijenjenih na post-doktorsko istraživanje dr Stanisavljević, a koji će po planu biti upotrijebljen za nabavku opreme, hemikalija te za podršku izlaganju rezultata na međunarodnim konferencijama u Evropi, sve u toku jedne akademske godine (2017/2018). Takođe, biće stipendiran i dvomjesečni boravak dr Stanisavljević na Istočnofinskom Univerzitetu u Laboratoriji za hemiju vode. 

Tema projekta koji je dobio nagradu jeste „Hibridni metalno-karbonski metali pripremljeni uz pomoć mulja iz rudarske industrije i njihova primjena u adsorpciono-katalitičkom tretmanu novih farmaceutskih zagađivača vode“. Naime, pokazalo se da klasični nanoporozni karbon, obrađen jonskim rastvorom metala dobijenim remedijacijom otpadnog mulja iz rudarstva, pokazuje sasvim nove hibridne strukture. Na Studijskom programu za hemiju do sada je pokazano da ovakvi materijali mogu biti vrlo efikasni filteri za sumpor dioksid, te će se u post-doktorskom istraživanju dr Stanisavljević proučiti da li bi veća efikasnost mogla da se postigne i u slučaju primjene ovakvih materijala u filtracijama odnosno katalitičkoj razgradnji antibiotika koji su značajan zagađivač prisutan u medicinskim otpadnim vodama.

Važno je napomenuti da je ovo svijetao primjer borbe za napredak nauke u Republici Srpskoj od strane mladih stipendiranih iz nacionalnih i međunarodnih programa. Naime, dr Maja Stanisavljević je bila stipendista fonda „Milan Jelić“ u toku dodiplomskih studija, a zatim i stipendije Scholarship of South Moravian Center for International Mobility u Češkoj Republici, na čijem Mendel univerzitetu je i doktorirala u oblasti hemije nanomaterijala.

Studijski program hemija, gdje je ideja i potekla te zajednički pripremljena sa laureatkinjom, je posebno ponosan na činjenicu da je ovaj projekat jedan od samo 7 odabranih u konurenciji od preko 180 aplikacija.

Dodjelu nagrade je medijski propratila ekipa nacionalne televizije Srbije, agencije Tanjug, kompanije PHOSAGRO koja je donator novčanih sredstava nagrade, Univerziteta u Sankt Petersburgu, ruske centrale UNESCO-a i mnogi drugi, a više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima:

http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/nauka-i-tehnologija/nagrada-iz-zelene-hemije-za-maju-stanisavljevic_829751.html
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=334699
https://www.phosagro.ru/press/company/item13752.php
http://www.iagorny.ru/novosti/201706/zelenaya-himiya-dlya-zhizni
http://ru.unesco.org/news/zelenaya-himiya-v-centre-vizita-generalnogo-direktora-v-sankt-peterburg


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6637/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0.jpg