Navigacija
Viber X logo

Profesori sa Havaja održali predavanja na Filozofskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U utorak, 30. maja 2017. godine,  na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održano je javno predavanje iz ciklusa “Philosophy, Primal Wonder and the Future of Education” (Filozofija, praiskonsko čuđenje i budućnost obrazovanja). Ovaj ciklus organizuju Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Treća gimnazija u Sarajevu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Nastavnički fakultet Univerziteta u Mostaru “Džemal Bijedić”, u saradnji s Kancelarijom za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH (OPA).

Predavači su bili prof. dr. Thomas Jackson  (Uehiro Academy for Philosophy and Ethics in Education, University of Hawai’i at Manoa),  i Stefanie Sweeney, MA (Uehiro Academy for Philosophy and Ethics in Education, Honolulu).  U svojim izlaganjima su predstavili koncept P4C (Philosophy for Children), koji nastoji reformisati osnovno i srednje obrazovanje uvođenjem elemenata filozofske i etičke tematike u svakodnevni nastavni proces. Ovaj pristup se zasniva na njegovanju i podsticanju prirodne začuđenosti i zapitanosti o svijetu koja je svojstvena svakom djetetu.

Predavanju je prisustvovala i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Biljana Antunović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6608/PRva.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6608/druga.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6608/treca.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6608/cetvrta.jpg