Navigacija
Viber X logo

Održana tribina „Mediji i novinarstvo u informacionom dobu“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U cilju promocije slobode medija, novinarske odgovornosti i medijske kulture, a povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, studenti Studijskog programa novinarstva i komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizovali su tribinu  pod nazivom „Mediji i novinarstvo u informacionom dobu“.

Na tribini koja je održana 3.5.2017. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, učestvovali su predstavnici medija, studenti novinarstva i komunikologije, kao i nastavnici i saradnici FPN UNIBL.  

Gosti predavači su bili istaknuti dugogodišnji novinari i urednici: Goran Milić, Milomir Marić, Branislav Božić, Mira Lolić - Močević i Siniša Mihailović.

Kakvim vrstama pritisaka su izloženi mediji, da li se njima manipuliše, postoji li slobodno novinarstvo,  u kojoj mjeri su prisutne cenzura i autocenzura i da li se prava novinara dovoljno štite u situaciji kada su izloženi pritiscima i prijetnjama, samo su neka o pitanja o kojima se diskutovalo tokom tribine.

Podsjećajući da se  BiH  po slobodi medija nalazi na 65. mjestu među 180 zemalja svijeta, što je svrstava  u kategoriji zemalja sa vidljivim problemima po tom pitanju,  rukovodilac studijskog programa Novinarstvo i komunikologija na FPN  Dragana Rašević je istakla da je tribina organizovana upravo zato  da bi se identifikovali neki od gorućih problema kada je riječ o slobodi medija u BiH i ponudila moguća rješenja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6517/unnamed.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6517/FB_IMG_1493887297200__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6517/FB_IMG_1493887300306.jpg