Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan Instituta za genetičke resurse i Međunarodni dan očaranosti biljkama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci (IGR UNIBL), obilježio je 23. maja 2017. osam godina uspješnog rada, kao i Međunarodni dan očaranosti biljkama –(Fascination of Plants Day). Tim povodom u Rektoratu Univerziteta organizovana je svečanost kojoj su, osim direktora Instituta prof. dr Gordane Đurić i članova Naučnog vijeća, prisustvovali rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva nauke i tehnologije, Grada Banja Luka kao i brojni profesori, istraživači i saradnici IGR UNIBL. 

Pomenuti događaji  značajni su i zbog skretanja pažnje na značaj zaštite biodiverziteta  i zaštićenih područja sa aspekta održivog razvoja, istaknuto je na svečanosti koju je svojim pozdravnim obraćanjem otvorila prof. Đurić. 

„Institut postoji relativno kratko, ali mi proteklo vrijeme ne mjerimo godinama, već postignutim rezultatima, a oni nam daju za pravo da kažemo da smo uspješna naučnoistraživačka institucija“, rekla  je prof. Đurić, naglašavajući da se zahvaljujući naporima i aktivnostima Instituta, danas  Republika Srpska može pohvaliti da prva i jedina u regionu ima deponovane uzorke iz kolekcije banke gena u Globalni sjemenski trezor Svalbard u Norveškoj. 

Prof. Đurić je dodala da Institut kontinuirano provodi aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite Zaštićenog područja spomenika parkovske kulture "Univerzitetski grad", da učestvuje u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, te da je kadar kojim Institut raspolaže, najveće bogatstvo ove naučnoistraživačke organizacije.

U ime Univerziteta godišnjicu Institutu čestitao je rektor Milan Mataruga, te pohvalio nastojanja ove organizacione jedinice UNIBL na obilježavanju Međunarodnog dana očaranosti biljkama, jer se na taj način skreće pažnja javnosti na značaj očuvanja biljnih vrsta za opstanak čovječanstva. 

Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, te  podsjetio da je Institut jedina institucija u BiH koja se na organizovan i sistematičan način bavi prikupljanjem i očuvanjem genetičkih resursa. On je, takođe, izrazio  očekivanje da će u narednom periodu biti donesen zakon o genetičkim resursima.

I pomoćnik ministra nauke i tehnologije Siniša Marčić, uz čestitke Institutu na dosadašnjim rezultatima, podsjetio je na značaj očuvanja i zaštite biodiverziteta i razvoja zaštićenih područja, posebno naglašavajući važnost edukovanja mladihu najranijem uzrastu da poštuju, vole i brinu o biljnim vrstama.

Nakon pozdravnih obraćanja, organizovana su prigodna predavanja o Zaštićenom području spomeniku parkovske kulture  "Univerzitetski grad" i o ulozi i značaju hortikulture za Grad Banju Luku. 

U nastavku  svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja pojedincima i institucijama koje su u proteklom periodu dale doprinos razvoju Instituta za genetičke resurse UNIBL, a ove godine dobili su ih: Ministarstvo nauke i tehnologije RS, Grad Banja Luka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, prof. drNikolaMičić, prof. dr Živojin Erić, prof. dr Miroslav Grubačić i prof. dr Stanko Stanić.

Povodom  Međunarodnog dana očaranosti biljkama koji se ove godine u svijetu obilježava četvrti put, organizovan je i obilazak Zaštićenog područja "Univerzitetski grad" . Posjetioci i gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa biljnim i životinjskim vrstama u zaštićenom području i novozasađenim vrstama ukrasnog drveća, žbunja i trajnica, kao i sa aktivnostima na obnovi aleje platana, podignute krajem 19. vijeka,  o čemu svjedoče i prve fotografije napravljene 1908. godine. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6579/PRVA.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6711.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6708.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6700.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6699.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6689.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6579/IMG_6686.JPG