Navigacija
Viber X logo

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet UNBL svečano obilježio 20 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 8. decembra u Kulturnom centru Banski dvor,  Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je dvije decenije postojanja i uspješnog rada. 

O tome kako je izgledao razvojni put ove visokoškolske ustanove od njenog osnivanja 1996. godine do danas, sa kakvim izazovima se suočavala, te koji su prioriteti i smjernice budućeg razvoja, pred brojnim prisutnim gostima govorila je prof. dr Brankica Milojević, dekan Fakulteta. 

Samim tim što je nastao u vremenu kada se kao prioritetan zadatak nametala obnova ratom razrušene zemlje, pred Fakultet je stavljena dodatna obaveza da u što kraćem roku stvori prostorne, tehničke i prije svega kadrovske preduslove za školovanje kadra ovog profila, što, kako je istakla prof. Milojević, ne bi bilo moguće bez zalaganja prvog dekana prof. dr Vladimira Lukića, podrške Univerziteta i nadležnih organa i službi u Gradu i Republici, te nesebične pomoći kolega sa Arhitektonskog i sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Broj studenata koji su stekli diplome tokom protekle dvije decenije, kao i činjenica da je iškolovan vlastiti kadar koji je u velikoj mjeri zamijenio gostujuće profesore, najbolja su potvrda  da su motiv i ciljevi osnivanja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta ostvareni, istakla je dekanica. 

Podsjećajući da je u proteklih 20 godina na Fakultet upisano 4020 studenata, te da je za to vrijeme diplomiralo 1480 studenata, da je odbranjena 21 magistarska i 20 doktorskih disertacija po Zakonu o univerzitetu, dok je zvanje mastera steklo 29 studenata fakulteta, dekanica AGGF-a je istakla da je jedno od najvažniji dostignuća za dugoročno  funkcionisanje fakulteta bilo stasavanje vlastitog kadra i uključivanje u obrazovni proces na Fakultetu 14 mladih doktora nauka od kojih je većina u zvanju docenta.

Prof. Milojević je podsjetila da Fakultet i nastavnici posjeduju brojne licence za bavljenje stručnom djelatnošću iz domena građevine i arhitekture, da fakultet učestvuje u više značajnih međunarodnih projekata, da ima bogatu izdavačku djelatnost, te da godinama unazad uspješno organizuje međunarodne skupova među kojim se po tradiciji izdvaja međunarodna konferencija „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“.

Govoreći o viziji i prioritetima u radu Fakulteta u narednom periodu, dekanica je istakla da je pored stvaranja adekvatnih prostornih uslova kroz završetak gradnje zgrade Fakulteta, cilj istrajati u nastojanju da što više studenata završi drugi ciklus studija kako bi stekli kvalifikacije koje zahtjeva savremeno tržište rada, te nastavak započete aktivnosti u domenu izrade novih nastavnih planova i programa pri čemu će se  insistirati na inegralnosti i multidisciplinarnosti kao fundamentalnim principima u obrazovanju savremenih graditelja.

Čestitke Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu povodom jubileja, na svečanosti je u ime Univerziteta uputio rektor prof. dr Milan Mataruga. Polazeći od toga da je riječ o obrazovnoj i naučnoj instituciji koja  faktički objedinjuje tri fakulteta, rektor je istakao da ovdje, kao rijetko gde drugo, do izražaja dolazi  spoj umjetnosti, nauke i istraživanja, te da pored ispunjavanja kriterija poput kvaliteta , sigurnosti i energetske efikasnosti objekata, njihov posao podrazumijeva i zadovoljavanje estetskih kriterija.

Rektor je naglasio da je posebno važno što, pored kvalitetne obrazovne djelatnosti, fakultet podstiče naučnoistraživački rad, te podsjetio da nastavnici i saradnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultet, uz kolege sa PMF-a, imaju najveći broj naučnih radova objavljenih u međunarodno referentnim časopisima.

Takođe, rektor  je dodao da će se maksimalno zalagati da zgrada Fakulteta bude završena u dogledno vrijeme i istakao da u tom smislu očekuje podršku i pomoć republičkih i gradskih organa i institucija. 

U ime Grada Banja Luka čestitke povodom 20 godina postojanja AGGF-a, rukovodstvu , nastavnicima i studentima, uputio je gradonačelnik Igor Radojičić. Gradonačelnik se zahvalio fakultetu što je tokom dvije decenije postojanja iznjedrio kadrovski resurs bez kojeg bi teško bilo zamisliti razvoj Banje Luke i Republike Srpske u cjelini, te dodao da Grad i u narednim godinama najozbiljnije računa na kadar ovog fakulteta kada je riječ o realizaciji strategije urbanističkog razvoja Banje Luke.

Obilježavanje 20 godina uspješnog rada AGGF-a bila je prilika da se najzaslužnijim za taj uspjeh dodijele priznanja i nagrade. Među njima svako se izdvaja prvi dekan Fakulteta profesor emeritus Vladimir Lukić, kojem je u znak priznanja za izuzetan doprinos nastanku i kasnijem razvoju fakulteta, urečena povelja Fakulteta. Za iste zasluge povelje su dodijeljene Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a primili su ih dekani prof. dr Vladan Đokić i prof. dr Branko Božić. 

Fakultet je, takođe,  dodijelio  plakete svojim nastavnicima, saradnicima i studentima koji su, svako iz svog domena,  doprineli razvoju fakultet i njegovoj promociji. Plakete su dobili: doskorašnji dekan AGGF-a prof. dr Milenko Stanković, profesor ovog fakulteta i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta prof. dr Biljana Antunović , doc. dr Alekandar Borković i tehnički sekretara Slavica Nedimović. Plakete su uručene i najboljim studentima Fakulteta u proteklih 20 godina: Dijani Majstorović i Aleksandru Pančiću koji su studirajući po Zakonu o Univerzitetu ostvarili identičan prosjek 9,66 , te Slavku Vasiljeviću koji je, studirajući po Zakonu o visokom obrazovanju, ostvario maksimaln prosjek -10.00. 

Svečanost je završena dodjelom zahvalnica kompanijama: „Krajina“ a.d. Banja Luka, „Integral inženjering“, IG institut i Vamed kompaniji za njihovu pomoć i podršku  u organizaciji 12. po redu naučno-stručne konferencije „Savremena teorija i praksa  u graditeljstvu“ koja je, 7. i 8. decembra uspješno organizova u okviru obilježavanja jubileja AGGF-a.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6011/PRva.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5276.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5308.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5304.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5287.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5277.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5266.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6011/IMG_5261.JPG