Navigacija
Viber X logo

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Univerzitetom tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina, Kina

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru aktivnosti na formiranju Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjoj Luci, 8. novembra 2016. godine upriličeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Univerziteta tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina, Narodna Republika Kina  (Tianjin University of Technology and Education – TUTE) i Univerziteta u Banjoj Luci.

Memorandum su potpisali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga i zamjenik predsjednika Univerziteta iz Tjenđina prof. dr Jan Bing (Yan Bing), u prisustvu zamjenika direktora kancelarije za međunarodnu saradnju ovog kineskog univerziteta Džanga Lea (Zhang Lei)  i prorektora za međunarodnu saradnju našeg univerziteta prof. dr Biljane Antunović. 

Kako je istaknuto tom prilikom, potpisivanjem Memoranduma nisu samo stvoreni formalni preduslovi  za promociju  kineskog jezika, kulture i tradicije, nego su udareni temelji buduće saradnje koja će se realizovati kroz zajedničke obrazovne i  istraživačke projekte, te  razmjenu stručnjaka, naučnika i studenata između dvije institucije.

Podsjećajući da aktivnosti na formiranju Konfučijevog instituta pri našem Univerzitetu traju više od dvije godine, rektor Mataruga je istakao da je potpisivanjem Memoranduma sa partnerskim kineskim univerzitetom napravljen  korak više u pomenutim procedurama, te pojasnio da je nakon ovoga sljedeći korak potpisivanje sporazuma sa Hanbanom, krovnom institucijom u Kini koja kontroliše i koordinira rad svih Konfučijevih instituta u svijetu. „Očekujemo da će to biti početkom decembra, čime bi faktički ispunili sve uslove da možemo definitivno dogovarati vrijeme i datum otvaranja Konfučijevog instituta pri našem Univerzitetu. Na taj način, UNBL bi postao dio brojne porodice ovih instituta kojih ima 480 širom svijeta“, istakao je rektor Mataruga, te dodao da će preko Instituta biti obezbijeđena lakša i brža komunikacija  ne samo sa TUTE univerzitetom već i sa svim drugim univerzitetima u Kini.

Prof. dr Jan Bing  je izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa našim Univerzitetom. „Ovo je jedinstvena prilika da se dva univerziteta povežu  putem Konfučijevog instituta koji neće biti samo institut za učenje  o kineskoj kulturi i jeziku, što je njegova primarna uloga, nego će predstavljati priliku za obostrano uvezivanje  naučnika, istraživača  i studenta dva univerziteta, kao i priliku za unapređenje saradnje dvije zemlje na ekonomskom, ali i na drugim poljima“, istakao je predstavnik  partnerskog kineskog univerziteta, te podsjetio da je Univerzitet u Banjoj Luci prvi univerzitete iz Evrope sa kojim TUTE ima potpisan sporazuma u vezi sa formiranjem Konfučijevog instituta, te da takve sporazume ima zaključene sa Korejom i Novim Zelandom. 

Nakon potpisivanja Memoranduma, gosti iz Kine su, zajedno sa domaćinima, obišli lokaciju na kojoj će biti Konfučijev institut, a potom i Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka našeg Univerziteta, te Paviljon IV. Svoj boravak u našem gradu završili su posjetom Gimnaziji i razgovorom sa direktorom profesorom Zoranom Pejašinovićem o mogućnostima buduće saradnje.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4690.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4691.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4697.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4698.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4713.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4715.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/IMG_4717.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5876/Prva__1_.JPG