Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak prorektora i prodekana za naučnoistraživački rad

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin održao je 17. novembra 2016. godine sastanka sa prodekanima za naučnoistraživački/umjetnički rad. Sastanku upriličenom u Rektoratu prisustvovali su i rektor, prof. dr Milan Mataruga, prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Biljana Antunović, doc. dr Goran Janković i doc. Jelena Grubor, ma sa Akademije umjetnosti, te Mario Milanović, rukovodilac Univerzitetskog preduzetničkog centra i Anđela Lalović, projekt menadžer u Centru. 

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o projektu vizuelnog identiteta Univerziteta u Banjoj Luci, na kojem radi Akademija umjetnosti. Profesor Goran Janković je upoznao prisutne sa do sada relizovanim kao i predstojećim aktivnostima u projektu. Prisutnima su predočena tri prijedloga znaka i logotipa Univerziteta, te je istaknuto da će u narednom periodu biti izrađena Knjiga grafičkih standarda.

Podsjećajući da je od 1. oktobra 2016. godine u primjeni Pravilnik o sadržaju, izgledu i digitalnom repozitorijumu doktorskih disertacija na Univerzitetu u Banjoj Luci, prorektor Gajanin je još jednom naglasio da su fakulteti obavezni da postupaju u skladu sa Pravilnikom, te dodao da su stečeni svi tehnički uslovi i za formiranje digitalnog repozitorijuma, dok će Univerzitet, u narednom periodu, učiniti sve kako bi obezbijedio provjeru disertacija na plagijatorstvo.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o prijavi doktorskih disertacija te je naglašena neohodnost poštovanja propisani uslova u pogledu teme i naučnog doprinosa doktorske disertacije.

Nakon diskusije o proceduri izbora u nastavnička i saradnička zvanja, istaknuto je da ona mora biti u potpunosti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Pravilnikom o postupku i uslovima izbora nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Banjoj Luci, te da je obavezno dostavljanje cjelokupne tražene dokumentacije uz izvještaje. Kako je istaknuto tom prilikom, stručne službe Univerziteta će nakon uvid u izvještaje i dostavljene materijale, u slučaju nepoštovanja prethodno navedenog, izvještaje vraćati organizacionim jedinicama.

Na sastanku prorektora i prodekana za naučnoistraživački rad razgovarano je i o pripremi i realizaciji projekata na Univerzitetu u Banjoj Luci, odnosno podršci koju Univerzitetski preduzetnički centar može da pruži nastavnicima, saradnicima, odnosno našim naučnim radnicima u cilju njihovog značajnijeg uključivanja u međunarodne projekte. Predstavnici UPC-a su tom prilikom naglasili da svi zainteresovani za pisanje projektnih aplikacija mogu očekivati stručnu pomoć Centra oko prijave projekata i učešća u njemu.

Prorektor Gajanin je na sastanku informisao prisutne da je većina fakulteta dostavila planove izdavačke djelatnosti za 2017. godinu, te pozvao one fakultete koji to nisu uradili da planove dostave do naredne sjednice Senata.

Takođe, prorektor je zamolio je prisutne da se uključe u delegiranje tema za naredne brojeve časopisa koji je pokrenula Privredna komora Republike Srpske, a o čemu su fakulteti već upoznati.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5934/PRva__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5934/image-0-02-05-2f13b49fe1c1ee8ca135f059f247b2e4e4e795f59d963a18b77533a1de29c472-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5934/image-0-02-05-7d28bca1436740b23114540e9e7883f37d5ac436e12306ec51f7ed795b694b2a-V.jpg