Navigacija
Viber X logo

Održan pomen i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima UNBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta, 4.11.2016. godine održan je pomen i položeni su  vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, položili svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomenutom vjerskom obredu i polaganju vijenaca na spomen ploču sa  87 uklesanih imena poginulih studenata, profesora, asistenata i drugih radnika Univerziteta, osim rukovodstva  Univerziteta, fakulteta i Studentskog parlamenta, te članova porodica poginulih, prisustvovali su  i ministri u Vladi Republike Srpske, te predstavnici boračkih organizacija RS i grada Banja Luka.

Nakon parastosa koji je služilo banjalučko sveštenstvo i duhovne kompozicije „Vječnaja pamjat“ u izvođenju Mješovitog hora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, prisutnima se obratio rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga.

„Prošlo je više od dvadeset godina otkako je ovih 87 heroja utkalo svoje živote u temelje Republike Srpske. Dvadeset godina otkako su prekinuti njihovi snovi o ličnoj i porodičnoj sreći, ali  i profesionalnoj karijeri. U nečijoj karijeri 20 godina je dovoljan period da se ostavi dubok profesionalni trag. Na žalost mnogi od njih su otišli  prije nego su stigli da postanu profesori, inženjeri, pravnici, ekonomisti, doktori…, prije nego su bili u prilici da istražuju, da napišu naučne radove i prenesu znanje drugima.  I bez toga, stigli su da  iza sebe ostave neprolazna djela, da stvore opus veći i snažniji nego što će većina nas stvoriti za cijeli svoj radni i životni vijek. Opus iz kojeg  znanje mogu i moraju  crpiti  generacije i generacije mladih naraštaja i učiti se pravim vrijednostima“, istakao je rektor Mataruga, te dodao da sigurno ima lekcija koje naši studenti mogu propustiti tokom svog studiranja, ali da lekcije koje je iza sebe ostavilo ovih 87 heroja, moraju savladati, ne samo oni, već i njihovi nastavnici, kao i svi kojima je Republika Srpska na srcu.

U ime Republičke boračke organizacije prisutnima se obratio general Milomir Savčić koji je  još jednom podsjetio na hrabrost i požrtvovanost studenata i ostalih mladih ljudi koji su u tim teškim godinama ostavili knjige i stali na branik otadžbine, te poželio da nijedna generacija više ne bude u prilici da Republiku Srpsku brani oružjem, veće znanjem i radom.

U ime Vlade Republike Srpske obratio se ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, te istakao da studenti koji su dali živote za Republiku Srpsku, kao i njihove porodice ne smiju biti zaboravljeni. „Oni su u proteklom ratu dali ono najdragocjenije što su imali, a mi borbu moramo da nastavimo na drugi način, da se borimo za znanje i kvalitet obrazovanja, jer ćemo samo tako uspjeti da opravdamo njihovu žrtvu i nastavimo što su započeli, a nisu uspjeli da dovrše“, poručio je Malešević. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5862/Prva__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4319.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4325.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4338.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4349.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4361.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4371.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5862/IMG_4383.JPG